Iets waar de redactie in het lenteachtige Argentinie van droomt is : tomaat crevete of garnaalkroketjes. De heerlijke kleinood onder de zeevruchten is in het verre Zuiden niet te krijgen. Met de beste wil van de wereld kan men met de grotere roze garnalen geen heerlijke kroketjes maken. De tomaat crevete zonder grijze garnaal en zonder Devos-Lemmes is ook al geen culinaire doorbraak. Daarom is een feest zoals de 'Dag van de Garnaal' groot nieuws op de redactie. We smullen haast van de berichtgeving en kijken met lede ogen naar de foto's van het kleine diertje dat alleen aan onze kusten leeft.
In Nieuwpoort vierde men het voorbije weekeinde in de vismijn de 'Dag van de Garnaal'. De burgemeester van Nieuwpoort, met de toepasselijke naam Crabbe, zei met enige fierheid in zijn stem dat bij een blinde degustatie de Nieuwpoortse garnaal als de meest smaakvolle was gekroond. Het goede nieuws voor de redactie kwam van de Minister President, hij meldde dat de superieure kwaliteit van de Vlaamse garnaal zal blijven bestaan mist een impuls voor een project voor het verbeteren van bewaar- en verwerkingstechnieken. Dat wil zeggen dat de garnaal in een sluitende en gezonde verpakking misschien ooit nog wel eens tot hier kan geraken. Kabinetsmedewerker Frans Coussement kondigt ook onderzoek aan naar de betere benutting van afvalproducten zoals kookwater of de koppen en pellen van de garnaal. Vandaag wordt dat gevaloriseerd als vismeel of meststof. Er wordt ook gezocht naar economische meerwaarde via nicheproducten zoals de verkoop van levende garnalen en een markt voor bijvangsten als krabben en bepaalde kleine visjes.
Bron VILT.be

![]() |
De groene garnaal |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten