dinsdag 27 september 2011

Garnaalkroketjes in Buenos Aires

In de toekomst zullen garnaalvissers 48 uur op zee mogen blijven, wat een verdubbeling is van de huidige maximum reisduur van kustvaartuigen. De aanpassing aan het statuut van kustvisser werd op de 'Dag van de Garnaal' in Nieuwpoort aangekondigd door Frans Coussement, raadgever landbouw, zeevisserij en plattelandsbeleid van minister-president Kris Peeters.
Iets waar de redactie in het lenteachtige Argentinie van droomt is : tomaat crevete of garnaalkroketjes. De heerlijke kleinood onder de zeevruchten is in het verre Zuiden niet te krijgen. Met de beste wil van de wereld kan men met de grotere roze garnalen geen heerlijke kroketjes maken. De tomaat crevete zonder grijze garnaal en zonder Devos-Lemmes is ook al geen culinaire doorbraak. Daarom is een feest zoals de 'Dag van de Garnaal' groot nieuws op de redactie. We smullen haast van de berichtgeving en kijken met lede ogen naar de foto's van het kleine diertje dat alleen aan onze kusten leeft.


In Nieuwpoort vierde men het voorbije weekeinde in de vismijn de 'Dag van de Garnaal'. De burgemeester van Nieuwpoort, met de toepasselijke naam Crabbe, zei met enige fierheid in zijn stem dat bij een blinde degustatie de Nieuwpoortse garnaal als de meest smaakvolle was gekroond. Het goede nieuws voor de redactie kwam van de Minister President, hij meldde dat de superieure kwaliteit van de Vlaamse garnaal zal blijven bestaan mist een impuls voor een project voor het verbeteren van bewaar- en verwerkingstechnieken. Dat wil zeggen dat de garnaal in een sluitende en gezonde verpakking misschien ooit nog wel eens tot hier kan geraken. Kabinetsmedewerker Frans Coussement kondigt ook onderzoek aan  naar de betere benutting van afvalproducten zoals kookwater of de koppen en pellen van de garnaal. Vandaag wordt dat gevaloriseerd als vismeel of meststof. Er wordt ook gezocht naar economische meerwaarde via nicheproducten zoals de verkoop van levende garnalen en een markt voor bijvangsten als krabben en bepaalde kleine visjes.
Bron VILT.be


Garnalen zijn gekende diertjes. Toch komen ze voor in allerlei vormen, grootte en kleuren. Er zijn 250 soorten waarvan 100 geschikt voor de markt. Bij de garnalen vind je soorten voor alle watertemperaturen: tropische-, subtropische en koudwatersoorten. Je hebt de kleinste die men Stellendammertjes noemt en de zeer grote die we Chinese garnaal noemen. De garnalen die men aan de Nederlandse en Belgische kunst vangt, worden aan boord gekookt en met koelwagens naar Marokko gereden om gepeld te worden. Er zijn ingewikkelde pelmachines maar zij voldoen niet aan de eisen. Garnalen zijn geen vette diertjes, wel hebben ze een hoog eiwitgehalte. Grote garnalen uit het Oosten worden rauw in de diepvries bewaard. De grotere garnalen ofte gamba's zijn uitstekend voor de barbecue. Als u dacht dat er alleen de grijze Noordzee op ons bord komt, hebt u het mis. Enkele namen van de garnaal in de wijde wereld:
De groene garnaal
Japonicus, de gevlekte garnaal, roze diepzee garnaal, kuruma, glas garnaal, pantser garnaal, de boogschutter, caramote, groene tijger, de Oostzee garnaal, rotspoel, steur, rode schaar, groene garnaal, zweep garnaal, de gekielde nylon garnaal, Groenlandse, Noorse, rietspring, narval, karamel, pijl garnaal en dan de uitermate lekkere grijze Noordzee garnaal.
 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten