dinsdag 31 mei 2011

Reis je land eens rond

Brugge is de populairste 'B-Stad' van Europa, zo blijkt dinsdag uit een onderzoek van reiswebsite StedenTripper.com. Met 'B-Stad' doelt de website op de groep steden achter de traditionele citytripbestemmingen zoals Barcelona en Parijs.

De Deense hoofdstad Kopenhagen eindigde op de tweede plek, gevolgd door het Duitse Keulen.
Aangezien steden als Londen, Parijs en Barcelona de onderzoeken en populariteitslijsten domineren, vroeg StedenTripper 1.000 mensen naar hun mening over een groot aantal steden uit de Europese subtop. 'De grote steden kennen we inmiddels wel, vandaar dat we besloten de grote groep interessante steden daarachter te onderzoeken', zegt Erik Lammers, onderzoeker bij StedenTripper.
Zowel de Nederlandse als de Vlaamse respondenten vonden Brugge de meest aangename stad. Vooral de sfeer, bezienswaardigheden en culinaire faciliteiten vielen in de smaak. Kopenhagen eindigde tweede, Keulen derde. Edinburgh en Gent vervolledigen de top vijf.
Het is crisis en alles wordt duurder. Toch zijn er vakantie-vooruitzichten die de moeite waard zijn. Sand in eigen land, is hier van toepassing. Ons landje zorgt voor een hoop charme tijdens vakantiedagen. We beginnen met steden zoals Brugge als B-Stad van Europa, een van de populairste B-Steden van Europa. In elke Europese stedentrip komt de stad Brugge voor bij de bovenste aan de lijst. Gent, Kortrijk en uiteraard Brussel zijn steden die een vakantietrip waard zijn. Ze worden overspoeld door Japaners, Amerikanen en Europeanen van Spanje en Frankrijk. Antwerpen kraait van zijn toren dat ze bezocht worden door Nederlanders die verliefd zijn op deze stad. 
Brugge is bekend tot in de straten van Buenos Aires. Als ze weten dat je van Belgie afkomstig bent, is het eerste woordje dat over hun lippen komt : Brujas (Brugge). Vorige winter deed een top kindermode-merk een campagne met foto's in de straten van Brugge. De meeste mensen die voor de etalages bleven staan, deden dat om commentaar te geven op de foto's. De Hoo's en haaa's vielen uit de lucht.

Verder heeft Belgie nog heel wat te bieden: de kust, daar staan reeds genoeg reisgidsen over volgeschreven, de Vlaamse Ardennen, een puur staaltje van natuur en cullinaire zuiverheid, Limburg, een geschiedenisroute naar de oorsprong van Europa van de romeinen tot Mitterand.
In Antwerpen hebben we dan een tintelent fris programma van de Zomer van Antwerpen. Dit jaar willen ze de jeugd aantrekken, maar wie voelt zich oud in de straten van het bruisende Antwerpen? In 2010 kwamen naar schatting 1 milj mensen naar de evenementen van 't Stad. Dit jaar mikt het stadsbestuur op veel meer. Zeker nu de stad Jongerenhoofdstad van europa is.
Daarom wordt het aanbod ietwat aangepast. Zo zal er op de hoofdsite van de organisatie, het voormalige industrieterrein van de Zomerfabriek, plaats zijn voor dance- en hip-hopworkshops, comedy en fuiven.
Om de jongeren te prikkelen, zullen vele van deze evenementen pas op het laatste moment in detail worden voorgesteld. Dat zal gebeuren via sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter. Voor een aantal van die activiteiten zijn nochtans tickets nodig, maar ook die zullen enkel op de dag zelf worden verkocht.

De modale bezoeker hoeft zich echter geen zorgen te maken. Een groot deel van het programma werd wel al bekendgemaakt en daaruit blijkt weer dat de Zomer van Antwerpen er vooral voor iedereen wil zijn. Er zijn onder meer circus- en theatervoorstellingen, concerten en een openluchtcinema. Het luchtschip Aeroflorale II van het Franse straattheatergezelschap La Machine moet als blikvanger de Reuzen van de vorige editie doen vergeten. (belga/kve)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten