vrijdag 25 mei 2012

Middelheim opent op 26-27 mei

Zaterdag en zondag viert het Middelheimmuseum uitvoerig feest. Na jaren van moeizame voorbereiding is het nieuwe, uitgebreide museum een feit. De nieuwe directeur Menno Meewis en curator Sara Weyns zullen op 25 mei het vernieuwde openluchtmuseum aan het publiek voorstellen.


Het weer zit hen al mee. Dit weekeinde voorspellen ze een open hemel en stralende zon. Niets mooier om dan in het park te kuieren. De uitbreiding van het museum was nodig. Menno Meewis heeft lang geijverd voor de fondsen. 2012 is dan ook zijn jaar. Het Middelheimmuseum ligt sinds 1950 in het antwerpse Middelheimpark. Dit openluchtmuseum werd steeds uitgebreid en werd constant gemoderniseerd. Het is dan ook het mekka van de moderne beeldende kunst. In 1950 organiseerde de stad Antwerpen in het Middelheimpark een internationale openluchttentoonstelling voor beeldhouwkunst. Het grote succes van deze manifestatie was de aanzet om in dit prachtige park permanent beelden te exposeren. Na meer dan vijftig jaar verzamelen is een collectie ontstaan die een selectief overzicht geeft van de moderne beeldhouwkunst vanaf Rodin tot het heden.

De verzameling hedendaagse kunst werd de laatste jaren uitgebreid met onder andere werk van Guillaume Bijl, Richard Deacon, Luciano Fabro, Isa Genzken, Per Kirkeby, Harald Klingelhöller, Bernd Lohaus, Matt Mullican, Panamarenko, Tony Cragg, Luc Deleu en Dan Graham. Deze sculpturen krijgen een plaats op het heraangelegde terrein aan de Lindendreef.

Het Middelheimmuseum organiseert twee maal per jaar een tentoonstelling. Daarnaast kan u als bezoeker ook deelnemen aan één van de vele workshops of rondleidingen. Met een programma voor groot en klein, individueel of groepsbezoek, wil het museum de bezoekers wegwijs maken in de beeldhouwkunst.
Ook is het museum gewoon een park waar mensen komen met hun hondjes, kinderen spelen tussen herfstbladeren of het fris groene gras. De beelden, de kunst, staat tussen de bomen als speelse getuigen van een zalige zondag of een luie weekdag in het park.
De beelden in Middelheim zorgden vaak voor contraversen. Reeds sinds de jaren 50 was het een museum van 'Te': te duur, te modern, te kitch, te... Nu vinden we weer een Te van Roman Singer. Volgens sommigen iets voor op de sinksenfoor, voor Middelheim een knallende performance waardig: Bidon Bleu. (26/5) Van op een hoogte van 15 m over een afstand van 35 m zal een metalen vat gevuld met water tegen een betonnen wand rollen. Het overblijfsel van deze actie wordt het nieuwe kunstwerk in het museum.
Het andere kunstige plaatje heeft een sprekende naam: Ai Weiwei. Al jaren lag over de beek een houten brugje. Dit is onder handen genomen door de kunstenaar Ai Weiwei.  Spijtig genoeg kon de kunstenaar zelf de werken niet begeleiden. Midden in zijn reis naar Antwerpen, in Londen, werd hij gearresteerd in opdracht van de Chinese overheid. 'De brug zonder naam' bleef een onopvallend brugje van ver gezien. Op het brugje zelf vallen je de details op, zoals grillige profielen op het dek die de contouren van China vormen. Ai Weiwei heeft niet alleen een problematische relatie met zijn land, hij blijft een passionele Chinees.
Het bruggetje herinnert aan traditionele bruggetjes op Oosterse tekeningen, maar doet ons ook reflecteren over de implicaties van het (symbolisch) oversteken van een brug. “Welke impact heeft China op zijn omgeving?. En onder welke voorwaarden is een verbinding nog mogelijk?”
Het Braempaviljoen maakt plaats voor kleine vaste collectie kunstwerken. Hierin vinden we Bernhard Willhelm en Jutta Kraus, leerlingen van Walter Van Beirendonck en enfants terribles van de internationale modewereld. De geschikte personen om een plaats te krijgen in Middelheim. Te gek is net genoeg.

Feest

Vanaf morgen zaterdag kan de bezoeker dus een volledig vernieuwd museum (her)ontdekken. Het openingsweekend wordt een feestelijke aangelegenheid. Naast de performance van Roman Signer zal Nick Cave (niet de zanger, maar zijn Amerikaanse naamgenoot) op zondag de grenzen tussen dans en beeldhouwkunst aftasten. Professionele dansers brengen in het Middelheimmuseum zijn sculpturen tot leven in een wilde performance. Folklore, hedendaagse dans, volume, zwaartekracht, uithoudingsvermogen en verbeelding komen samen in ‘Heard’.
Verder is er animatie van zeer divers kaliber gepland. Een greep uit het aanbod:
- Fanfareclash met o.a. Ambrassband, De Stille Fanfare, ’t Schoon Vertier, De Kunstminnaars en Willen is Kunnen
- Stadsdichter Bernard Dewulf stelt in primeur een nieuw stadsgedicht voor over het Middelheimmuseum
- Bekende auteurs Anne Provoost, Joke van Leeuwen en Paul Verrept lezen voor uit hun kunstige kinderboeken.
- ’s Avonds is er live muziek aan Kasteel Middelheim met Brassroots, Veston, Katia Vlerick (Rock Ahoy) en Funky Bompa.
bron: Cobra.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten