zaterdag 16 juli 2011

Quantum en esoterisme?

'sWerelds eerste quantum-computer is verkocht door D-Wave Systems van Canada aan Lockheed-Martin. Het is een machine dat een magische quantum fenomenaal geheugen heeft en oneindig aantal taken tezelfder tijd kan uitvoeren, veel vlugger dan elke pc die op een silicon-chips gebaseerd is. Op de vraag of deze computer echt wel een quantum pc is, publiceerden zijn makers verschillende artikels in gespecialiseerde tijdschriften om aan te tonen dat het inderdaad over een supergeleide quantum bits machine gaat.
Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de ontdekking van supergeleiders gevierd. Deze geleiders kunnen electriciteit geleiden zonder enig verlies van energie. Ook geleiden deze draden stroom voor jaren zonder dat er sleet op komt. Zij kunnen een enorme stroomgolf aan en zijn geschikt voor een waaier aan toepassingen, zeker in deze eeuw van technologie. Als men deze draden opwindt als een bobijntje, krijgt men een sterk magnetisch veld. Deze supergeleidende magneten kan men dan weer voor uiteenlopende taken gebruiken. Zelfs in de supermachine Large hadron Collider ('swerelds grootste MRI) dat op zoek is naar het fundamentele begin van de materie op aarde.
De eerste supergeleiders
Toch hebben supergeleiders ook hun limieten, vooral dat ze tegen een temperatuur van -273 Celsius pas werkzaam zijn. Deze temperaturen kunnen alleen maar gehaald worden door vloeibaar helium koeling. In 1986 vonden Zwitsers supergeleiders die op iets normalere temperaturen werkzaam zijn. Daarna werd er in de USA een materiaal gevonden dat super geleidend was en dit op nog meer normalere temperaturen. Toen begon pas de echte doorbraak van de supergeleiders. Dit met zijn ups en downs. De nieuwe supergeleiders bestaan uit materiaal dat moeilijk te bewerken valt. Daarom kwam de quantum-revolutie zo traag op gang. Men is daarom nog steeds op zoek naar beter materiaal dat supergeleidend is, dit om onze techno-eeuw echt uit de startblokken te laten schieten.



De tweede generatie van de normaal temperatuur supergeleiders worden reeds gebruikt in de sterke supergeleide magneten in nieuwe MRI's, in de vliegende snelle snelheidstrein, in wind turbines, enz.
Al jaren werkt men aan het verbeteren van de supergeleiders en de magneten die ze ermee kunnen maken, van Einstein tot nu vinden ze elke keer een klein stapje voorwaarts, maar zijn ze nog niet echt toe aan de praktische ontwikkeling van een geleider die elektrische stroom kan geleiden zonder verlies en zonder het opwekken van temperatuur en zonder sleet op het materiaal, om niet te spreken van de traagheid en de zwakkere magnetische velden die veel sterker kunnen zijn. Wetenschappers zitten ergens half weg de theorie van Tesla, ze weten echter niet welke tweesprong ze nu moeten nemen. Toch is het bewijs dat de eerste quantum pc er is, misschien wel een teken aan de wand. Als de makers echt geloven dat ze het realiseerden, is het misschien ook wel echt zo, ook dat is quantum-theorie hoewel het een beetje neigt naar esotherisme.

Michael Norman is Argonne Distinguished Fellow and head of the Materials Science Division at Argonne National Laboratory, a principle investigator in the Center for Emergent Superconductivity, and Fellow of the American Physical Society.
A version of this article was first published by Project Syndicate.
The views expressed in this article are the author's own and do not necessarily reflect Al Jazeera's editorial policy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten