zaterdag 16 juli 2011

Gent provoceert wildplassen voor vrouwen

Het werk 'Petra' is van de hand van de Duitse beeldhouwer Marcel Walldorf
De kortgedingrechter in Gent heeft het verzoekschrift van Bashar Baharak van de vzw Plasactie, die gevraagd had om de Stad Gent te veroordelen voor discriminatie omdat er voor mannen tijdens de Gentse Feesten 200 gratis toiletten zijn en voor vrouwen 16, afgewezen. De ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen is in het licht van het tegengaan van wildplassen objectief verantwoord, oordeelde de rechter.
Moest ik van Gent zijn, ik zou zwaar gegeneerd zijn. Dit is toch wel alles behalve. 16 tegen 200 toiletten en dan vinden ze dat geen discriminatie en is de stad ook nog eens blij met de uitspraak. Ik weet dat het niet hoort in de goednieuwskrant, maar dit kon echt niet door de beugel.
Als men stout is, wordt men beloond. De vrouwen kunnen weer een koffietje, thee of watertje betalen als ze naar toilet moeten, zo krijgen we natuurlijk weer een naam ook, uiteenlopend van kaffee-loopsters tot geldverspillers tot drankorgels. Wat er dan nog eens bijkomt dat we iedere keer meer moeten plassen van al die consumpties om naar toilet te kunnen gaan.
Ik hoop echt dat deze affaire-toilet discriminatie nog een flink staartje krijgt! We kunnen niet toelaten dat dit navolging zou krijgen bij andere eventen.

Elke actie zal door de goednieuwskrant worden ondersteund.

Artikel van De Morgen.be 
Volgens Bashar Barak discrimineerde de stad omdat er niet genoeg gratis toiletten zijn voor vrouwen en wel voor mannen. Haar advocaat vroeg de rechter om de stad het bevel op te leggen om een evenredig aantal toiletten te plaatsen, op straffe van een dwangsom van 500 euro per uur. De Stad Gent vroeg om het verzoekschrift af te wijzen, omdat de plaszuilen een legitiem middel zijn om het wildplassen tegen te gaan.

De kortgedingrechter volgde die redenering. "Er wordt niet betwist dat er meer mannentoiletten dan vrouwentoiletten zijn en dat het gebruik van de damestoiletten grotendeels betalend is. De ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen is in het licht van het tegengaan van wildplassen echter objectief verantwoord. Het zou de Stad Gent wel sieren om de organisatoren te verplichten nog meer toiletten te plaatsen voor alle geslachten", motiveerde rechter Jan Van den Berghe.

De vordering werd ongegrond verklaard. Het Gentse stadsbestuur reageert tevreden op de uitspraak. (belga/adha)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten