maandag 23 december 2013

Kruiswoordpuzzels 100 jaar

Het eerste kruiswoordraadsel FUN




Zondag bestond het kruiswoordraadsel 100 jaar. Het eerste werd gepubliceerd op 21 december1913. Kruiswoorden had dadelijk succes. Puzzelen voor volwassenen, het veroverde vlug heel de wereld. Snel verscheen in elke krant die zich au serieus nam een kruiswoordraadsel. De schrijvers kregen in verschillende landen zelfs naam en faam.
Het eerste kruiswoordraadsel verscheen in de Amerikaanse krant New York World en werd geschreven door Arthur Wynne, een Engelsman. Het bevatte 31 woorden en kreeg de merknaam FUN.

In 1924 werden Richard Simon en Lincoln Schuster twee sterren aan het kruiswoordraadselfirmament. Zij brachten het eerste kruiswoordraadsel boekje uit. De oom van Richard vroeg of hij geen verzameling van zijn puzzels kom maken om aan een goede vriend te schenken. Zo ontstond het eerste boekje van de succesrijke uitgeverij Simon & Schuster. Het beroemdste kruiswoordpuzzel wordt afgedrukt in de NY Times. Wie daarvoor gevraagd wordt,heeft het wel gemaakt in de woordenpuzzelwereld.

Tegenwoordig is de verantwoordelijk Will Shortz. Hij organiseert zelfs tornooien in het kruiswoorden. Iedereen kan meedoen met de puzzels van de NY Times: maandag is het makkelijk, voor beginners, dinsdag is het al iets ingewikkelder om vrijdag tot zondag te stijgen tot de meest complexe in de wereld. Er zit ook een boodschap in, en zelfs humor, die alleen door de ingewijde te ontdekken valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten