vrijdag 9 december 2016

De mooiste munt slaat munt

De geldbiljetkunst is nog steeds zeer actueel. In Europa en zeker bij de Noord-Amerikaanse dollar gaat het ons een beetje voorbij. De uniformheid is zelfs voor geld een afvlakking van de creativiteit.

Vandaag is het 25 jaar geleden dat er voor de EURO getekend is en de afbouw van de nationale munten in de EURO-landen verslapten. Iedereen kent nog wel de mooie briefjes van 20 en 50 Bfr.  Nostalgie.

Nu is er weer een 'oscar' te verdienen tussen de geldbiljetten en Argentinie is mee gerenomeerd. Dat werd tijd, want het geld in dat land is al lang vies en zeer lelijk. Zo lelijk dat kunstenaars er zelf maar iets moois van maakten. Nu ja, mooi...

 Tot de staat het heft weer in eigen handen nam en nieuwe briefjes maakten voor $500 en $200 Argentijnse pesos (respectievelijk 30 en 10 euro) briefjes die nog niet bestonden. Het hoogste was het biljet van $100 pesos, ofte 6 euro... Dat je daar niet veel mee kon doen, was wel duidelijk. Naar de supermarkt lopen met een kilo aan biljetten in je zak is niet erg handig.
Deze nieuwe biljetten van 500$ vallen dadelijk in de smaak van de bevolking en ook an de Societeit van de internationale bankbiljetten.
De Yaguareté (kleine jaguar) zoals het biljet in de volksmond wordt genoemd, is gerenomeerd. Het wedijvert met 11 landen om de 'oscar'.

    Het Gatibillete (kattenbiljetje) ook een vrolijke bijnaam, is fel gekleurd en vertoont heel wat informatie over het Argentijnse nationale dier dat in het Noorden van het land leeft. De concurrenten zijn Zwitserland, Engeland, Georgia en Zweden, om maar enkelen te noemen. In april kennen we de winnaar.
Volgens het IBNS, het orgaan dat beslist wie wint, evolueerde de geldkunst in de laatste jaren enorm. De winnaar wint op alle vlak: kwaliteit van papier, kunst, het design, de keuze van de kleuren, het contrast, en de duurzaamheid van het biljet na 1 jaar circulatie. 
Het IBNS is opgericht in 1961 door een groep geld verzamelaars of liever 'muntenverzamelaars'.  Landen die willen meedingen naar een oscar moeten hun biljetten insturen met een scan van voor- en achterzijde
 voor 31 januari. De Indische 2.000 rupi, de colombiaanse 50.000$ en de $500 Argentijnse pesos zijn de laatste ingestuurden. 

In 2015 won het biljet van $5 van Nieuw Zeeland. 

Dit jaar in de running: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten