woensdag 9 november 2011

Gent zingt!

Op 3 december loopt Het Kuipke in Gent vol met liefhebbers van 'Foute' muziek, zoals ze in de cultuurwereld wel eens worden afgeschilderd. De Schlagers, de ambiance en dorpsfeestenmuzikanten zijn nog steeds hip en hop en draaien trendy mee met jong en oud. De schlagerzangers kwamen op in de jaren 50. In principe is het een Duitstalig lied van populaire oorsprong, gegroeid uit de Duitse volkszangkunst. Na de oorlog veranderde de Duitse volksmuziek totaal, om alle herinneringen van de oorlog weg te vagen. En daar was 'de schlager', een lied op een vrolijke marsbeat met trieste of gewoon levenservaringen in. In het Nederlands kregen we naast de schlager ook de smartlap te verwerken. De smartlap is trager van muziek, slepend op de pijn en het verdriet van het leven. Tot eind jaren 70 had deze muziekvorm succes. Daarna werd ze overspoeld door de Engelstalige Rock en Pop. Toch heeft deze muziek steeds zijn publiek gehad. Zeker in Nederland en Duitsland werd het gespeeld op bierfeesten en dorpsfeesten. Ook in Belgie op de kermissen vinden we op het podium nog steeds Laura Lynn en haar collega's.
Deze schlager-smartlap muziek krijgt nu een nieuwe opstoot. Ze herleefde haar succes tijdens de apres-ski in hutten op de tiroolse skipistes. Zeker de schlager kreeg er een nieuw kleedje. Tegenwoordig komen er ook steeds meer schlagers onder de jongere generatie Duitstaligen. Nik P. & DJ Ötzi kwam bijvoorbeeld vorig jaar met de hit "einen Stern" die zowel in Duitsland als in Oostenrijk op nummer 1 terecht kwam. Eddy Wally is nog steeds populair, al is het om verschillende redenen, Frans Bauer en corry Konings zijn hip. Het Nederlandstalige levenslied is weer volop terug.

Schlagers, Polonaise, 'Foute' Muziek, Ambiance,...in het hartje van de provincie Oost-Vlaanderen, in dé feesthoofdstad Gent, wordt op 3 december 2011 voor de eerste maal het grote Festival van de Ambiance georganiseerd, een avond vol Nederlandstalige sterren en meezingers!
 
Diverse topartiesten uit België én Nederland zullen hier voor meer dan 6.000 muziekliefhebbers het beste van zichzelf geven in een uniek kader vol verrassingen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan u nadien nog gratis genieten van een spetterende afterparty!
 
Er zijn optredens voorzien van o.a. Willy Sommers, Christoff, Laura Lynn, Luc Steeno, David Vandyck, Dennie Christian, Jo Vally en vele anderen.
 
 
Noteer dus 3 december 2011 alvast in uw agenda en bestel snel tickets, want het Festival van de Ambiance wordt één van de grootste Nederlandstalige muziekfestivals van Vlaanderen!
Alle info op de website www.festivalvandeambiance.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten