zaterdag 7 januari 2017

De gouden democratie in Ghana

Ghana heeft een nieuwe president. Akufo-Addo legt zijn eed af. Deze Ghanese advocaat sleepte heel wat diploma's in de wacht en krijgt op zijn 70ste de titel van President bij op zijn palmares. Akufo-Addo komt uit de familie van de oprichters van Ghana. Hij is advocaat en raadgever van mensenrechten en voert democratie hoog in zijn vaandel. 
Hij studeerde in Frankrijk en New York, en spreekt vloeiend Engels en Frans. Hij staat bekend voor zijn gratis juridische hulp aan de armen en echte vrijheidstrijders. Hij kreeg er heel wat wetsveranderingen door, door zijn lobby werk en zijn advies. Zo onder andere het recht om te demostreren zonder politie toestemming, gelijke kansen in politieke partijen en de onafhankelijkheid van juridische verdediging. De mobiele telefoon in Ghana was mogelijk via zijn onderhandelingen en contracten met de Amerikaanse maatschappij Millicom. 
Een bezige bij en nu de machtigste man in dit Afrikaanse land. Tijd voor een doorgedreven democratie in zijn land. Ghana krijgt reeds het label van standvastigheid. De buurlanden kijken uit naar de economische samenwerking. 
Addo is niet aan zijn proefstuk toe. Als minister van buitenlandse zaken werkte hij mee aan de economische gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, hij had de hand in het vredesproces in Sierra Leone, Liberia, Ivoorkust en Guinea Bissau. Ghana is toen verkozen tot hoofdzetel van de West Afrikaanse UN Veiligheidsraad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten