dinsdag 3 januari 2017

Investeren in nieuwe jobsAfrika komt vaak in de kranten. Niet direct met positief of goed nieuws. En toch vinden we signalen die op een nieuwe toekomst wijzen in het continent of sommige streken. In de 21ste eeuw is overal in de wereld een job zoeken, een lijdensweg. Zelf werk creeeren is niet alleen in Europa de boodschap, ook in Oeganda is dat het nieuwe project van de regering en van de wereldbank, die vaak wil investeren in kleine bedrijven en start-ups. 
Opvoeding is daar een sleutelwoord voor. Niet alleen in Europa is het nodig dat we onze jeugd weerbaar maken in het economisch en financiele systeem en hen leren om ondernemend te zijn. In Oeganda is dat ook in het onderwijsmodel ingeslopen. In het secundair krijgen nieuwe ondernemers de kans om hun kennis over te dragen aan de studenten. Het gaat over ondernemen, leiding geven en over probleemoplossend denken. 
Educate! is de naam van dit programma. In het lespakket zitten vooral spelletjes. Dit in de vorm van groepswerk. Ook de studenten weerbaar maken door in het publiek te spreken, is een hoofdvak. De studenten zetten kleine bedrijfjes op om in hun directe omgeving te testen. Daaroip wordt de klemtoon gelegd in wat hun gemeenschap nodig heeft. 'Oeganda is zeer jong van bevolking. Meer dan 70% van de bevolking is onder de 13 jaar. Elk jaar studeren er veel meer kinderen af die op de arbeidsmarkt terechtkomen en waarvoor geen werk is,' zegt de coordinator van het programma Educate! Emmanuel Kaylebi. 
Er zijn reeds mooie voorbeelden van dit programma. Lilian Aero Olok studeerde af in 2009, een van de eerste lichting van Educate! Haar project was een counselling bedrijf in haar gemeenschap en dit over vrouwen met AIDS en HIV. Nu heeft zij een mobiel netwerk van hulpverleners, vooral informeren, van meer dan 100 aanspreekpunten. Ook geeft zij andere vrouwen les om van gerecycleerd papier kralen te maken, die ze dan van hen overkoopt. 230 mensen, vooral vrouwen, werken voor haar. 'Mijn droom is om een verandering te zien. Ik zou graag onze gemeenschap zien transformeren. Er is enorm veel armoede bij mensen met AIDS, vooral vrouwen, zoals alleenstaande moeders, weduwe uitgestoten uit de gemeenschap. Mijn bedrijf heeft mijn school gefinancieerd, ook kon ik mijn kind naar school laten gaan. Educate! is de kans voor vrouwen om een eigen leven te hebben en haar kinderen een nieuwe toekomst te bieden.' Lilian is een rolmodel van dit project.Geen opmerkingen:

Een reactie posten