woensdag 28 september 2011

Klimaatverandering: plant een boom

Het gebeurt niet gauw dat we tegenwoordig goed nieuws vinden onder de rubriek: Klimaatsverandering. Het heeft een effect op heel de wereld en al wat we doen, kan een negatieve of positieve invloed hebben. Daarom is het zo belangrijk om bij deze ontdekking stil te staan. Wetenschappers hebben nl ontdekt dat planten heel wat meer CO2 opslorpen dan eerst gedacht. De planten kunnen heel wat meer incasseren dan weer dachten.


Een internationaal team van wetenschappers hebben ontdekt dat het waarschijnlijk over 25% meer zou zijn, en dat is geen klein beetje. Juist op het moment dat de UN worstelt met het grote probleem van de opwarming van de aarde, zou een van de oplossingen zijn om een boom te planten. De uitstoot van CO2 is al geruime tijd de hoofdverdachte van de opwarming, met droogte en hogere zeespiegel als gevolg. De meeste aandacht van de wetenschap gaat naar een duurzamere energie politiek. Maar nu zou er een makkelijkere en mooiere oplossing zich aanbieden. Het team werkt reeds 30 jaar aan de analyse. Zij maten de CO2 opslag van planten in serres en ze kwamen tot de conclusie dat planten veel vlugger werken als de pollutie hoger is. Dat vertelt Colin Allison aan Reuter in Australië. De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift NATURE, aanstaande donderdag.
Planten vormen een belangrijke link in de cirkel van de koolstof verwerking op aarde. Zij recycleren ononderbroken de lucht om ons heen. Welp-Smith en Allison zeggen dat het nog iets te vroeg is om de nieuwe ontdekking te gebruiken om de klimaatverandering tegen te gaan en hun resultaten in een wereldwijd project te gieten. "Als we gelijk hebben, en planten tot 25% meer kunnen incasseren en recycleren, wil dat zeggen dat de fundamentele principes van hoe planten werken op de CO2 nog duister is."
Allison van de Australische Commonwealth wetenschappelijk en industrieel onderzoek in Melbourne zegt dat de studie een enorme stap voorwaarts is om uit te leggen wat er juist gebeurt in onze atmosfeer. "Het is nog te vroeg om de volledige impact van onze bevindingen te toetsen aan de klimaatverandering, maar we krijgen hiermee wel een beter inzicht zodat we voorspellingen in een ander daglicht moeten plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten