maandag 26 september 2011

Voor Christus is niet meer

De benamingen "voor/na Christus" zullen niet meer te horen zijn op de BBC. De Britse openbare omroep doet dit om niet-christelijke luisteraars en kijkers niet te benadelen. Journalisten horen het nu over "onze tijdsrekening" ("common era") te hebben op de omroep, een benaming die er nu al in de praktijk steeds meer wordt gebruikt."Politieke correctheid tot het absurde doorgedreven", vindt de Daily Mail. "Welke benaming de BBC ook gebruikt, ze verwijst toch altijd naar de geboorte van Christus", zegt een bisschop nog in de krant.


Chinese kalender
En dat is inderdaad wel zo. Onze tijdsberekening is begonnen rond het AD, of het Anno Domini ofte: het jaar des Heeren. Het is de nulstand van onze telling en dat is dus nu 2011 jaar geleden. De politieke correctheid valt wel te verdedigen, voor de moslims is het geen probleem, zij aanvaarden de geboorte van Jezus, zoon van Maria en Jozef. Ook de Joden weten dat historisch gezien Jezus geboren is in het jaar 1. Wie ze dan wel voor de borst stoten? Waarschijnlijk de ateïsten, ook een groep waar men rekening mee moet houden.
Maya kalender
Maar het kan verwarrend worden. Aangezien China bijna al de landen in crisis heeft opgekocht, kan het wel eens zijn dat we achtereen de jaartelling van hen zullen volgen. En dat is dan weer totaal anders. De Chinese telling zit heel wat ingewikkelder in elkaar, zij houden rekening met de maan, de zon en de planeten. Speciale kosmische eventen en belangrijke warlords of keizers van dynastien. Ons jaar 1 is voor hen 2637 BCE. Toch is er een verschil van 60 jaar in hun telling en de onze. De Chinezen lezen niet alleen van boven naar onder of van voor naar achter, zij tellen ook op een telraam met veel meer bolletjes dan het onze. Laten we het dan maar bij het gewone houden zeker, en BC/AD gebruiken, before Christ of Anno Domini of in het nederlands VChr of NChr. Wat ook duidelijk kan zijn is een - tekentje plaatsen voor het jaar. - 2.000 is dus 2.000 jaar voor de geboorte van ... een kindje in Nazareth.

Laten we gewoon de data vergeten, dan moeten de kindjes ze op school ook niet meer van buiten leren, weeral energie uitgespaard.
En wat de kalenders betreft, we hebben ook nog de Maya kalender en die eindigt volgend jaar in december. Maar dat is een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten