Waar blijft de grote EU smurf ? |
Europa is aan een hervorming toe. De Europeanen, jij en ik, roepen om een transparantere en duidelijkere Europese Unie. Deze roep om meer Europa is niet in dovemansoren gevallen. Er zijn
parlementariërs die dat inderdaad willen en verdedigen. Zoals de Duitse
Schultz die Europa veroordeelde voor het verbreken van het
Schengen-akkoord en het beperken van het vrije transport van Europa-onderdanen. Dit
werd ingegeven door nationale regeringen en niet door de Europese
gedachten. Europa mag deze nationale wensen niet teveel volgen, vindt
hij. “Europa is het sterkste wanneer het de mensen verdedigt en niet de
nationale regeringen. De agenda van Europa moet vooral de mensen
centraal stellen, als we verglijden naar een nationale
papengaaien-gesprek, verliest EU zijn sterkte en mist het zijn doel.” De meeste verkozen EU parlementariërs weten dat hun kiezers niet nationaal zijn. De politieke Europese partijen bestaan uit verkozenen vanuit verschillende landen, nl 7 om juist te zijn. Zij kregen tenslotte hun mandaat van deze kiezer en niet van de nationale beleidsmakers. Ze willen onder dat juk uit, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ze hebben ook niets meer te
zeggen op nationaal gebied in hun land van herkomst. Alleen als het goed uitkomt voor nationale regeringen, worden hun richtlijnen overgenomen.
Wordt het dit of... |
Langs de andere kant, is een inspraak van nationale regeringen nuttig. We zien dit op gebied van de etikettering van voedsel. Een vervaldatum op een fles wijn, is echt wel uit den boze en mag door EU parlementariërs die niet uit een wijnland komen, niet uit het oog verloren worden. Nationale regeringen zouden moeten hervormd worden als lobbyiers, niet als beleidsmakers van Europa. Het beleid wordt in elke democratie uitgestippeld door mensen die hiervoor verkozen zijn. Punt aan de lijn. Hoewel dat punt hier niet zo determinerend is. Er zijn nl te weinig punten in de Europese Unie. Het mandaat van deze Unie is nog te hol. Al een tijdje spreken we over een bankunie, maar die komt er niet. Er wordt al een tijdje over milieu-afspraken gesproken, niet over milieu-wetten. Net als het Schengen-akkoord, kan dit door elke lidstaat gewoon opgeheven worden, het is een akkoord, zoals het woord zegt, geen wet.
...blijft het hierbij. |
In de toespraak van Donald Tusk aan
het Eu parlement in het teken van de Poolse presidentschap, zei hij dat het doel van Europa elke keer weer wordt
versterkt, nl. het verspreiden van democratie en dat dit vooral in Oost
Europa te merken was. Ook zei hij dat het antwoord op de Europese crisis
meer Europa is, meer Europese integriteit. Dit vraagt om een sterker
Europees instituut. De Poolse eerste minister hield alles wel wat in het
vage: meer Europa, meer solidariteit, meer engagement. Over concrete voorstellen, doelen, sprak hij niet. Dat gaat ook niet in het huidige Europa waar nationale regeringen nog teveel een soevereine rol spelen en ze deze als de dood niet willen afgeven aan een democratisch verkozen Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten