Lang voor CERN zijn deuren opende , stond er in de Verenigde Staten in Brookhaven reeds een Ion Collider, of deeltjesversneller. In juni verbrak die het record van de hoogste door mensen gecreëerde temperatuur toegewezen. De temperatuur werd al enige tijd geleden bereikt in de RHIC, de tegenhanger van CERN in Brookhaven. In een tunnel worden, net als in de Large Hadron Collider van het CERN, deeltjes versneld die vervolgens op elkaar botsen. Door elektrisch geladen goudatomen op elkaar te laten botsen met een snelheid die bijna net zo hoog is als die van het licht, bereikten de wetenschappers een temperatuur van bijna 4 biljoen graden. Tot daar de faam van de Amerikaanse deeltjesversneller, Europa kon niet op zich laten wachten en brak alle records door te stellen dat ze een deeltje van God gevonden hadden. Het element Higgs werd in leven geroepen en niet alleen op papier. Door deze ontdekking werden er plots twee Belgen van onder het stof gehaald.
In augustus 1964 zouden Brout en Englert het Higgs-deeltje reeds beschreven hebben, en dan nog in hetzelfde wetenschappelijk tijdschrift waarin Higgs het drie maanden later deed. Hij was wel straffer om dit deeltje dadelijk zijn naam te geven. Verder heeft hij wel nooit ontkent dat zijn ontdekking het resultaat is van een groep wetenschappers. Het Boson Higgs wordt ook wel eens het BEHHGK-element genoemd: Brout-Englert-Higgs-Hagen-Guralnik-Kibble. Met de Belgen op kop. CERN kan ook niet met alle eer lopen van het bewijs dat het Boson Higgs bestaat, het voorbereidend werk werd reeds jaren geleden gedaan in Chicago, in het FEMILAB of Tevatron-versneller.
Wat is een Boson Higgs?
In sommige kranten wordt het het godsdeeltje genoemd. De wetenschappers zelf zijn daar niet voor te vinden. Het is niet op 1.2.3 uit te leggen. Een boson geeft de massa aan een energie, aan materie en is daarbij super super klein. CERN ligt 27 km diep onder het aardoppervlak, heeft 4 massieve computers met meetinstrumenten die de resultaten weergeven van wat er gebeurd als je elementaire deeltjes met een lichtsnelheid tegen elkaar laat knallen. Het doel waarvoor CERN gebouwd is, is bereikt. Heel deze investering diende om het Higgs-boson aan te tonen. Mission completed. Wat maakt dat boson dan zo belangrijk? Het is het deeltje dat massa geeft aan alles wat massa heeft. Het massa-element, in populaire taal: daar waar God de wereld massa gaf. Het boson is ook de missing link in de fysica, toch de fysica die als standaardmodel wordt aangenomen. Tesla in de 19de E, zei reeds dat dat standaardmodel niet klopte, hij wist reeds dat de ether bestond en dat het boson-higgs te bewijzen was, nog voor Higgs geboren was. Al de jaren dat de wetenschappelijke wereld de theorieen van Tesla afgewezen heeft en zijn experimenten wegbliezen als fantasie, worden in CERN weggevaagd. Het is alsof Tesla terug tot leven komt, maar dan wel in dure installaties, een leger aan wetenschappers en computers, terwijl hij het in het einde van de 19de E het alleen deed met zijn butler. Geen kritiek, de kennis komt pas echt vrij als de tijd er rijp voor is en Tesla was rijp voor zijn tijd.
Nu terug naar het 'goddeeltje'. Een boson is een deeltje dat zich vasthecht aan materie en daardoor massa geeft, net als in je droom, dat je wil wegrennen en je benen 1.000 kg wegen. Je zou dan kunnen zeggen dat er boson in je benen is geslopen. Maar het boson doet meer, het geeft aan een deeltje dat enkel nog bestaat als 'energie' het karakter van materie. Zonder boson is er dus geen massa, is er geen materie, kunnen we dus geen sterren, planeten, zon en maan zien. Boson zit in onze aarde, in ons, in het uitademen van de winteradem, in de dauw... Een grootse ontdekking dus, zonder enige discussie. Maar dat bestaat niet in de wetenschap. Daar wordt kennis vergroot door discussie. Hoewel op dit moment de discussie verlegt wordt naar het al dan niet eerlijk toegekende Nobelprijs voor Natuurkunde voor de beschrijving van het Higgs-boson. De Belgen Englert en Brout komen weer op het voorplan, hoewel Brout overleden is in 2011. Het nobelprijscomite zou de prijs kunnen toekennen aan Higgs en Englert, hoewel achter hen nog anderen staan te trappelen, zoals Kibble oa. Maar de Nobelprijs heeft bepaalde beperkingen: het wordt nooit postuum uitgereikt en nooit aan drie personen voor hetzelfde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten