Eddy Claesen schuwt de provocatie niet. Op zijn website www.stopdefiscaleonzin.be hekelt hij “de fiscale inquisitie” en “de heksenjacht op de ondernemers”.
“Als de politiek en de overheid wereldvreemd worden, dan is nu het moment gekomen om de realiteit te vertellen”, vindt Eddy Claesen. Claesen is niet alleen: gisteren ondertekenden ruim 400 ondernemers zijn online petitie.
Vooral de maatregelen van de regering Di Rupo moeten het ontgelden. Maar ook fraudebestrijder John Crombez is kop van jut. Zijn maatregelen worden “waanzinnig” genoemd.
Misdadigers
Toch vindt de boekhouder dat "misbruik, echte fraude en pure diefstal" door bedrijven moet worden bestreden "Maar tegenwoordig is het zo dat ook de kleine ondernemers, die nauwelijks het hoofd boven water houden, worden aangepakt alsof het misdadigers zijn.”Claesen vindt dat het dringend tijd is voor een grondige hervorming van de fiscaliteit. “Wij zijn niet tegen belastingen, maar ze moeten duidelijk en rechtvaardig zijn. Dat een werknemer 100 euro kost, waar hij dan zelf amper 30 euro van overhoudt, dat mag toch niet. Ons land is naargelang de bron het land met de hoogste of op één na hoogste belastingdruk. Dat is toch niet houdbaar.”
Unizo ondersteunt de online petitie alvast.
‘De kleine’ is al zijn hele politieke leven kind aan huis bij Vande Lanotte: op zijn vraag verhuisde hij destijds van Deinze naar Oostende, werd kabinetschef van de vicepremiers Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche en - pour la petite histoire - hij woont vandaag samen met de voormalige woordvoerster van Vande Lanotte. ‘Crombez is de Suslov van Oostende,’ schamperde Siegfried Bracke. Bericht aan onze zeldzame lezers die geen lid zijn van de Partij van de Arbeid: Mikhail Suslov was een kwarteeuw lang de huisfilosoof van het Kremlin en ook en vooral de protegé van Jozef Stalin. Iets in ons doet vermoeden dat de Raspoetin van de N-VA vooral op dat laatste alludeerde.
"Ik wil en ik zal niet zijn zoals Didier Reynders"Intussen staat Crombez op eigen benen, als Staatssecretaris voor de Bestrijding van Fiscale en Sociale Fraude. Vrij vertaald: hij moet ervoor zorgen dat er straks kan worden bespaard op de besparingen. Dit jaar moet de strijd tegen de fraude 720 miljoen euro opleveren, de volgende twee jaar telkens 1 miljard euro. Het Actieplan van Crombez, de nieuwe bijbel tegen de fraude, is net af. Het rapport ligt nog te dampen op zijn bureau, een pil van een honderdtal pagina’s met evenveel concrete maatregelen. Meet John Fraudez, de Stephen King voor poetsvrouwen, ondernemers en andere zwartwerkers.
John Crombez «De rode draad in het Actieplan is de strijd tegen het misbruik met managementvennootschappen. Dat wordt het instrument bij uitstek om de fraude aan te pakken. De RVA heeft in 2008 al een taskforce opgericht om de fraude met valse loonfiches en C4-documenten via vennootschappen aan te pakken, maar dat is geen succes geworden. Integendeel: de fraude is vandaag nog veel erger dan vier jaar geleden.
»Cruciaal wordt de invoering van een centrale databank, waardoor we veel beter in staat zullen zijn om informatie uit te wisselen over malafide zaakvoerders. In de praktijk blijkt het heel vaak om dezelfde mensen te gaan: zaakvoerders, boekhouders, notarissen, het zijn meer wél dan niet dezelfde namen die opduiken. Die harde kern moeten we prioritair aanpakken.
»We zullen onze mensen en middelen ook anders inzetten. Het is niet omdat je honderd controleurs hebt dat je per se honderd bedrijven moet controleren. Ik pleit er voor om meer controleurs minder bedrijven te laten controleren, maar dan wel díé bedrijven waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.»
Geen opmerkingen:
Een reactie posten