dinsdag 28 april 2015

Vrouwen versus mannen, werk aan de winkel


Vrouwen en globale economie, het lijkt niet goed te komen. De verklaring deze week van de UNO Directeur Phumzile Mlambo-Ngcuka: 'Onze wereld is uit evenwicht' vertelt ons dat we in de rijkste periode zitten na de tweede wereldoorlog, maar in de meest ongelijke. We geraken uit de crisis, maar dit wel zonder jobs. We hebben de meest goed opgeleide vrouwen, sinds dan, maar ze geraken niet aan werk en stromen niet door naar de top. De werkloosheid is het grootst in het Midden Oosten, Zuid Europa, Noord Afrika, Latijns Amerika en de Caraïben.  En als vrouwen een job hebben, gaat Phumzile verder, verdienen ze minder dan hun mannelijke collega's. Ook worden vrouwen te werk gesteld in de minst betaalde jobs, wereldwijd.
En toch is de globale economie een uitdaging voor vrouwen.  Het congres Progress of the World's Women 2015-2016: Transforming Economies, Realizing Rights, laat zien wat er misgaat en waar de oplossingen liggen. Zij tonen een frisse kijk op de economie en de sociale politiek in de globalisatie en de impact op de hele economie. Wat zij vooral willen benadrukken is het werk van vrouwen en meisjes die bijna onzichtbaar het huishoudelijk werk verrichten in heel de wereld. Zij zijn een opgewaardeerde kracht achter veel opvoeding en het geregelde leven van mensen die later bedrijven leiden of zelfs in de politiek gaan. Zij houden de handen vrij van mensen die hiermee een rijk leven kunnen uitbouwen. 
Het NBP van een land mag zich niet blind maken voor deze sociale bijdragen van heel wat vrouwen in de wereld. Een investering en zeker degelijk onderzoek op dit vlak vindt de UNO wel op zijn plaats. 
Phumzile suggereert dat mensenrechten zeker een belangrijk onderdeel is bij de economische oplossing. Progress of the world's Women 2015-2016 stelt voor om zowel de regeringen als de private sector te sensibiliseren. Een belangrijk punt is om hetzelfde werk gelijk te betalen, voor mannen en vrouwen. De seksuele pesterijen en erger als een zware misdaad te bestraffen.

Via microkrediet worden reeds vele projecten gesteund die gedreven worden door vrouwen. Gelijkheid in loon is enorm belangrijk. We zien dat in Frankrijk, Duitsland, Zweden en Turkije de vrouw 31 tot 75% minder verdiend dan haar mannelijke collega, over heel de loopbaan. Het rapport van het congres haalt verschillende oplossingen aan. Verschillende wegen die men kan nemen om sociale zekerheid eerlijker te verdelen, om belastinggeld op een efficiëntere manier aan te wenden, dit om arbeid en gendergelijkheid in te zetten. Het zijn vooral de multinationals die aangesproken worden om hierin het voortouw te nemen. Zij kunnen de ongelijkheid tussen hun werknemers in verschillende continenten beter afstellen, beter effen trekken.
Als de economie en de sociale politiek elkaar de hand reiken, kan men heel wat oplossingen vinden voor de ongelijkheid in de wereld. Tegemoetkomingen aan families, betaald thuiswerk, universele pensioenen en meer zekerheid voor vrouwen in onze samenleving, het zijn enkele hekele punten die in dit congres besproken worden. Als vrouwen een betere plaats krijgen in onze economie, zal dit niet alleen vrouwen ten goede komen, maar heel de maatschappij, sluit Phumzile zijn discours af.



Progress for women is progress for all.
By: UN Women Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka

Geen opmerkingen:

Een reactie posten