Belgie heeft de subsidies voor zonnepanelen teruggeschroefd, Nederland denkt, in volle besparing, om deze subsidies juist op te trekken. Wie heeft er gelijk?
Het afgelopen pinksterweekeinde, tuimelde de elektriciteitsprijs door het over aanbod. België verkocht energie aan Frankrijk om geen black-out te krijgen door overbelasting van het net. Van de prijsdaling profiteerde tot hiertoe alleen nog maar Frankrijk, de rechtstreekse klanten van de elektriciteitsbedrijven in Belgie, zullen van deze daling niets voelen in hun portefeuille. De Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche, wil dit veranderen met een slim net.
Het probleem met de toelevering van electriciteit uit kerncentrales is dat men de productie niet even kan stoppen. Door de toevloed van de zonnepanelen krijgt het net op zonnige dagen te kampen met overbelasting. Vanuit de Belgische sector van de elektriciteitsproducenten klinkt meer en meer de stem op om te stoppen met de plaatsing van groene energieproducten. Helemaal het tegenovergestelde dan in Nederland.
Toch groeit er een samenwerking tussen beide landen. Langs ene kant wil minister Van den Bossche aan Wathelet, staatssecretaris van Energie, vragen om uit de kernenergie te stappen en op korte termijn een slimme interconnectie met Nederland op te starten. Nederland heeft meer gascentrales dan België. De productie via deze centrales kan flexibeler geregeld worden.
In Nederland wil de staatssecretaris van Milieu Atsma het plaatsen van zonnepanelen financieel aantrekkelijker maken. Het liefst ziet hij een nieuwe subsidieregeling waarmee het voordeel kan oplopen tot zo'n 15 procent van de prijs. In Nederland moeten nog verschillende daken met asbest van boerderijen vervangen worden, dit zou samen kunnen gaan met het plaatsen van zonnecollectoren. Via fiscale maatregelen kan het voordeel voor de landbouwers oplopen tot zowat 12 procent. Atsma maakt daarover afspraken met landbouworganisaties.
Verder komt er een onderzoek om uit te maken of het mogelijk is dat
landbouwbedrijven of flatverenigingen met een groot dakoppervlak de door
hen met zonnepanelen opgewekte elektriciteit kunnen verrekenen met de
energiemaatschappij op minder zonrijke dagen. De tijdelijke
overcapaciteit zou de betrokkenen geld kunnen opleveren. Voor het
mislopen van energiebelasting door de fiscus is voor 2014 al een potje
van 10 miljoen euro gereserveerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten