donderdag 31 mei 2012

Zon is gratis en het brengt op

Eerst was het te verwaarlozen, wat zonnepanelen zouden opbrengen aan electriciteit. Nu is het weer te belastend. De electriciteitsreuzen weten niet goed hoe zich aan te passen aan de nieuwe energetische markt. De kleine huiseigenaar met panelen op zijn dak, zijn een nieuwe provider geworden. Dat de electriciteitsbedrijven het weeral negatief afstempelen is een bewijs dat er iets moet veranderd worden. Het zonnige pinksterweekend heeft er bijna toe geleid dat ons elektriciteitsnetwerk het begaf. “In de zomer dreigen meer van dit soort noodsituaties”, waarschuwt hoogspanningsbeheerder Elia. Waarschuwen is een groot woord. Zij hebben het opgelost met electriciteit te verkopen aan Frankrijk, als ze nu die verkoopwinst delen met de verbruikers in Belgie , is dit niets om voor te waarschuwen, maar een zegen!
Door de extreme zon en de wind werd er door Elia enorm veel energie opgeslagen.
“Tegelijkertijd werd weinig energie verbruikt, onder meer omdat heel wat bedrijven stillagen. Om te voorkomen dat het volledige Belgische elektriciteitsnetwerk overbelast zou worden en het daardoor zou begeven, hebben we een deel van die energie moeten ‘evacueren’ naar Frankrijk.”
"We hebben een deel van de energie verkocht aan Frankrijk, tegen het normale prijstarief. Nederland en Duitsland hadden immers hetzelfde probleem als wij. Daar zaten ze door het goede weer ook met een groot overschot aan energie."
En de oplossing is te mooi om waar te zijn. De Belgen winnen zoveel energie uit groene en goedkope bronnen , zoals wind en zonneschijn, dat de regering dringend meer flexibiliteit moet geven aan de klassieke centrales om minder te produceren. De overschot wordt verkocht en deze winst zou verdeeld moeten worden onder de Belgische verbruikers. Als dit zo werkt, hebben de subsidies die we met z'n allen betaald hebben aan de mensen die in zonne-energie wilden investeren toch iets uitgehaald, al de negatieve berichten voorheen ten spijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten