donderdag 31 mei 2012

De fiscus-weet-all?

Een ‘megadatabank’ voor de fiscus?

Onlangs meldden de media dat de fiscus een ‘megadatabank’ krijgt van Di Rupo & co ‘om alle Belgen door te lichten’. Ziet ‘Big Brother’ voortaan echt alles?
Big Brother is watching you... Zoals u weet beschouwt onze regering – met staatssecretaris voor Fraudebestrijding Crombez voorop – zowat alle zelfstandigen ongeveer per definitie als fraudeurs. Die regering wil dan ook niets liever dan u scherp in de gaten houden in het kader van de strijd tegen de fiscale fraude, waar tegenwoordig zo veel om te doen is. Daarom willen Di Rupo & co een soort van ‘superdatabank’ invoeren waarmee iedere belastingcontroleur zeer snel grondige en gerichte screenings van alle belastingplichtige Belgen en bedrijven in België kan uitvoeren. De natte droom van iedere controleur, zeg maar...
Het is echter nog niet zover... Dat zouden we door alle commotie haast vergeten. De minister van Financiën heeft nl. nog maar net (na maar liefst vijf jaar) toestemming gekregen van de Privacycommissie om zo’n ‘superdatabank’ te maken. M.a.w., men is er wel al mee bezig, maar die databank is er vandaag nog niet en dat zou ook nog wel even kunnen duren. We krijgen tegenwoordig nl. regelmatig te horen hoe goed de computers van de fiscus werken (fouten in Tax-on-web, inscannen van btw-dossiers, te veel douanerechten doorstorten aan Europa, ...).
Wat zal de fiscus daarmee méér weten dan nu? In feite niet zo veel. Die ‘superdatabank’ zal op zich nl. geen nieuwe informatie bevatten, maar enkel de info die de overheid nu ook al heeft maar die nu nog verspreid zit over verschillende databanken. Men wil nu al die info samenbrengen in één grote databank. Zo zullen o.a. de gegevens van de douane, de successierechten, de DIV, het kadaster, de Belastingen, de Btw, ... allemaal in één databank verzameld worden. De fiscus zal die gegevens dan met elkaar in verband brengen (zgn. datamining) en zo bv. snel kunnen zien wanneer er iets niet klopt, bv. wanneer iemand met een zeer klein inkomen (belastingen) met een Ferrari rijdt (DIV) en in een luxevilla woont (kadaster). Een wakkere controleur kan nu ook al aan al die info geraken, alleen moet hij nu wat meer moeite doen... De fiscus hoopt zo enerzijds meer zaken te ‘zien’ die volgens hem niet kloppen en anderzijds minder tijd te verliezen met het verzamelen van de nodige info.
Die nieuwe databank is nog verre van operationeel én ze zal de fiscus ook geen nieuwe informatie bezorgen, maar enkel de info die de fiscus nu ook al heeft, samenbrengen in één databank. 
 Dit is gratis informatie van TipMail , abonneer je hier en krijg elke week een tip over legale, financiele of administratieve veranderingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten