maandag 18 juli 2011

Vrouwen aan de bal

De Wereld Beker voetbal voor vrouwen, hebt u er al iets van gehoord? Ja een beetje, hier en daar een titeltje, het artikel echt gelezen? nee... Dat dacht ik al.
Toch maar even doen. De Aziatische kranten staan er bol van. En zeker nu Japan voor de eerste keer een wereldtitel in de macht kan slepen voor voetbal, zelfs voor de mannen. In een land waar ze gek zijn van voetbal is dat groot nieuws. Japan won van USA na het nemen van penalty's en na een extra-time. De Amerikaanse sterspeelster voorspelde reeds dat de match een thriller zou zijn.
Verschillende sportjournalisten genoten, zoals sommigen zeggen 'voor de eerste keer', meer van deze Wereldbeker dan de mannelijke tegenhanger een tijdje geleden in Zuid-Afrika. De matches waren spannender, er werd meer gescoord en de fairplay was nooit weg.
Deze lichting van de vrouwenvoetbal breekt eindelijk door de media door. Internationaal krijgen ze veel meer aandacht dan voorheen. De fantastische Marta van Brazilië en de Japanse Homare Sawa zijn geen onbekenden meer. Toch wordt er vooral onderstreept in de wereldpers dat de mexican wave niet naar individuele spelers gaat, maar wel naar een teamspirit en een ploegspel dat veel attractiever was dan de wereldsterren vorige zomer in Zuid-Afrika.
De japanse coach Sasaki zei voor de finale: "Onze Japanse meisjes zijn niet groot, maar de focus die ze op de bal houden uit zich in gecontroleerde passen en goede combinaties. Wij hebben een team spirit waarmee je alle records slaat." En dat heeft zijn team dan ook gedaan.


Hoe hebben de meisjes nu eigenlijk de mannelijke fans voor hun voetbal gewonnen? Want de stadia zaten overvol en dit met echte WWC fans, Women Word Cup. De voetbalsters prijkten in mannelijke voetbalmagazines niet alleen met hun atletische uitstraling, zij gaven er ook een sensuele twist aan. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat hun seksualiteit niet in vraag moet gesteld worden, omdat ze voetbal spelen, nog steeds een belachelijk oud zeer onder de voetbalfans.Er zouden volgens de vrouwelijke voetballers evenveel gay's in het mannelijk voetbal rondlopen als lesbiennes in het vrouwelijke soccergame. Vooral de Duitse ploeg, min 20, poseerden in de Playboy verschenen in Duitsland. Kristina Gessat zegt dat deze fotos bedoeld waren om het cliché te doorprikken dat vrouwelijke voetballers 'butch' zijn. Waarmee 'butch' hier bedoeld is als manwijven.
In de Amerikaanse pers worden deze foto's met gemengde gevoelens ontvangen, wel moeten ze toegeven dat het de populariteit van het vrouwenvoetbal de hoogte in blies. (Maxim magazine)
Het Franse team ging ook topless met als titel: 'Is het zo dat je ons wil zien, voor je naar onze wedstrijden komt kijken?' Volgens de Franse manager is dit niet hoe ze eigenlijk het meisjevoetbal willen promoten, het is gewoon 'commerce' zegt hij.
Hoe we het draaien of keren, vrouwelijke atleten blijven seks-symbolen. Als we zien naar de tennissers, de atletiek, de zwemsters... Het hoort er gewoon bij, denken we nog veel te vaak. Volgens Mary jo Kan van de Universiteit van Minnesota is en blijft het geen ontvoogding. "Als een vrouwelijke atleet uit de kleren gaat, verkoopt ze tijdschriften, maar niet haar sport."
Toch kunnen we er niet omheen, het WWC was dit jaar een succes en Japan heeft gewonnen. Het meisjes of vrouwenvoetbal zit in de lift en de heren zullen uit hun schelp moeten komen om hun leiderspositie te handhaven en dat om het attractieve en sportieve van het vrouwenvoetbal, niet om de beelekes in de boekskes.

bron: Dave Zirin is the author of Bad Sports

Geen opmerkingen:

Een reactie posten