vrijdag 3 april 2015

Kunst in Vlaanderen

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil dat stadstheaters zoals NTGent en KVS intenser met elkaar gaan samenwerken. Dat staat in de allereerste visienota over het kunstenbeleid, die hier en daar op de vlakte blijft. Volgens Gatz kan de kunstsector ondernemender zijn. De kunstminister wil eerst de versnippering tegen gaan, zodat de subsidies ook meer als totaalbudget kunnen gebruikt worden. Het is wel aan de kunstwereld zelf om deze samenwerking af te stemmen en te organiseren. 
Zo zou het orkest van de opera met deFilharmonie kunnen samenwerken. Hierdoor kan men zuiniger musici uitnodigen. Als deze concerten spelen voor de Brusselse Philharmomie en voor de deFilharmonie. Menging van subsidies en sponsoring van de private sector zou vlotter kunnen. Een hoop mogelijkheden die Gatz zeker wil bekijken met de kunstwereld.
Gents Operahuis (kuntshuis)
Gents Kunsthuis (opera)
"Via partnerprojecten kan kunst haar rol als vliegwiel binnen andere domeinen optimaliseren en valoriseren. De rol van het kunstenbeleid moet ambitieuzer zijn dan louter subsidieverstrekker", schrijft de minister.
Een andere denkpiste is een kunstenaarstoelage als renteloze lening aan kunstenaars. Hiervoor zoekt de minister voor financiering en werkt hij een witboek uit. Voor de beeldende kunst komt er een "kunstaankoop", een aankoopbeleid voor hedendaagse kunst, los van de de aankoop van topstukken die nu al bestaat. 
Ook de uitvoer van Vlaamse kunst is belangrijk voor Gatz. Doorbraaktrajecten wil hij hiervoor oprichten, subsidies die een kunstenaar of groep 1x per carriere kunnen krijgen om een internationale doorbraak te financieren. 


De discussie met het Ballet van Vlaanderen erft Gatz over. Hij waarschuwt het gezelschap dat zij een opgelegde cuota moeten halen van binnen - en buitenlandse opvoeringen. Het Ballet VV werpt hier tegenover dat ze nu afhangen van de Vlaamse Opera en het budget niet onafhankelijk kan gebruikt worden. De deuren openzetten, dat is het idee van Gatz, het Vlaamse Kunstwereldje minder laten navelstaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten