zaterdag 14 april 2012

God bestaat

Rutten Emanuel heeft zijn naam alle eer aan gedaan. Deze jonge wiskundige filosoof heeft het bewijs gevonden dat God bestaat. El-Imanu of Emanuel betekent in het hebreeuws 'God is met ons'. Het stond in de sterren geschreven dat E. Rutten tot dit bewijs zou komen. Interessant is dat Rutten niet echt door religie en devotie tot de conclusie is gekomen en een onomstootbaar bewijs levert, volgens hem, dat God bestaat. Hij is er logisch en via de wiskundige logistiek toe gekomen. Bewijsvoering, axioma's, wiskundige stellingen, ze worden allemaal als waarheid aangenomen, tot ze ontkracht worden. De stelling van pythagoras wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, De stelling van Pythagoras is waarschijnlijk de bekendste stelling in de wiskunde. De stelling  was overigens alleen maar nieuw voor de Grieken. In Soemerie was het resultaat al veel langer bekend, en ook in Babylonie en het oude Egypte werd ze al eerder toegepast (met name de verhouding a=3;b=4;c=5 werd al vroeg gebruikt om rechte hoeken uit te meten, zoals dat tot op de dag van vandaag door sommigen nog wordt gedaan). Echter, belangrijker dan de kennis van de stelling om haar enkel toe te passen, is het leveren van een bewijs. Wat dat betreft waren de Grieken (Pythagoras of een van zijn leerlingen) wel de eersten. Zij wisten niet alleen dat de stelling waar was, maar zij konden ook in algemene termen (abstracties) aantonen waarom de stelling waar was.
Zo kan Rutten nu ook bewijzen dat God bestaat, geen stelling die we elke dag tegenkomen. In filosofische en wiskundige kringen, zelfs wereldwijd, wordt zijn stelling langs alle kanten bekeken. Hij zegt:

'Ik vertrek van twee eenvoudige uitgangspunten. Het ene uitgangspunt is het volgende: het is onmogelijk om met zekerheid te weten dat God niet bestaat. Het andere uitgangspunt luidt: iets dat onmogelijk gekend kan worden, is noodzakelijk onwaar. Met andere woorden: het is onwaar dat God niet bestaat. Daaruit volgt: God bestaat.'


Volgens ateisten makkelijk te ontkrachten. Zij voeren aan dat het ook onmogelijk is om met zekerheid te weten dat God bestaat, iets dat onmogelijk gekend kan worden is noodzakelijk onwaar, dus God bestaat niet. Rutten argumenteert dat het niet zo makkelijk is, want als God bestaat, is het wel met zekerheid te zeggen dat hij bestaat, omdat God het zelf weet dat hij bestaat. Zijn stelling beweert dat het onmogelijk is om te zeggen dat God niet bestaat, als hij niet bestaat, kan niemand dat weten, ook God niet, want die bestaat dan niet... Als u mij nog kan volgen, kan je daar heel logisch uit besluiten dat de stelling Rutten dus waar is, tot iemand weet dat God niet bestaat en dit kan bewijzen. Emanuel-God is onder ons- Rutten heeft hier dus zeker een punt.


Wil je meer over de stelling van Rutten lezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten