maandag 7 mei 2012

De Sinksenfoor gaat door!

Boek van Michel Follet
Vandaag, maandag, de eindbeslissing over de Sinksefoor 2012. 11 buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken hadden een klacht neergelegd voor dit event. Als de rechter hen zou volgen, kwam er dit jaar geen Sinksefoor in Antwerpen. Ontdenkbaar, voor veel sinjoren. Het probleem ligt dieper dan alleen maar de overlast van de stadskermis. De klacht was niet alleen gericht tegen deze feestelijke traditie van de Koekenstad. De handelaars die mee in het proces stapten richten hun pijlen vooral naar het stadsbestuur omdat zij te lang talmen om iets te doen met de Gedempte Zuiderdokken. De buurtbewonders willen al een tijdje een heraanleg en herindeling van dit grote plein dat zuurstof gaf aan de ontwikkeling van 't'Zuid'.

De Zuiderdokken staan sedert de jaren zeventig ingekleurd als parkgebied en de stad zou eerdere rechtelijke uitspraken naast zich hebben gelegd. Van stadskant uit interpreteert men de zaken anders. De stad vindt dat de parkeerplaats en de foor er veel eerder waren dan de huidige bewoners en dat er zoiets bestaat als gewoonterecht. Bovendien wordt gewacht met de verhuizing van de Sinksenfoor tot een degelijk alternatief is gevonden, bijvoorbeeld de parking van het nieuwe voetbalstadion.


Als de rechter de klagers gelijk had gegeven; zouden ook andere eventen een nieuwe plaats moeten zoeken. De Waalse Kaai is vaak een thuis voor grootse eventen zoals Antwerpen Proeft, Cirkus en zoals reeds een aantal jaren Antwerpen Zingt. Het grote plein is nu een grote parkeergelegenheid voor bijna heel de oude stadskern van Antwerpen en dit nog steeds gratis. Als het plein een herstructurering krijgt, zullen deze plaatsen verdwijnen.
De rechter heeft deze morgen beslist dat de klacht onontvankelijk is en heeft ze dus afgewezen. Dit is groen licht voor de Sinskefoor die over drie weken begint. Een herademing voor velen die deze grote stadskermis als een aloude traditie zien. De discussie is hiermee zeker nog niet afgesloten. 
Volgens de redenering van de rechter hadden de klagers een milieustakingsvordering ingediend als inwoners van de stad. Daardoor zouden ze optreden alsof ze de stad zijn die tégen de stad een klacht indient. Niemand, aldus de rechter, kan tegen zichzelf een procedure beginnen. 
 
De Sinksenfoor is een jaarlijks terugkerende kermis of foor. Zij is al verschillende keren verhuisd. Nu heeft ze haar thuisbasis op de Gedempte Zuiderdokken. Met ruim 150 attracties behoort de Sinksenfoor samen met de kermissen van Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Oostende en Luik tot de grote Belgische kermissen. De kermis ontleent zijn naam aan het Sinksenfeest, beter bekend als Pinksteren – traditioneel de eerste dag van de foor, en staat zes weken opgesteld.
De Sinksenfoor is gegroeid uit de Antwerpse Jaarmarkt die sinds de 13de eeuw rond Pinksteren plaatsvond. Vanaf de aanleg omstreeks 1875 tot in 1969 stond de kermis op de Leien. In dat jaar verhuisde ze wegens de verkeersdrukte naar haar huidige locatie op Het Zuid.
De Gedempte Zuiderdokken waren vroeger een deel van de haven van Antwerpen. Deze dokken speelden een belangrijke sociale rol in het havenleven van de Sinjorenstad. Men had er het kooldok, het schippersdok en het steendok.
De binnenschippers kwamen daar aanliggen om te rusten, niet alleen te lossen en laden. Het was als het ware een thuisbasis van de binnenschippers. Vaak was dit ook meer van noodzaak, omdat ze moesten wachten op het goede tij om zuid- of noordwaarts uit te varen. Er werden steenkool, stenen, zand en mosselen verscheept. Er werd dan ook van de mosselkaai en later van de vismijn gesproken. De gekende viswinkel Verbist is nog een eenzame overlevende van de talloze viskraampjes rond deze dokken. 
In juli 1967 vertrok het laatste schip uit de Zuiderdokken. De dokken werden te smal voor de moderne schepen en de haven van Antwerpen breidde zich ook uit naar Berendrecht en Zandvliet. In 1969 waren de dokken gedempt, wat niet wil zeggen dat de nieuwe bestemming reeds vast lag. Er zijn hevige discussies rond gehouden. Er werd gesproken over een bosaanplanting, een nieuw woonzone, een park, een ondergrondse parking... Men kwam niet echt tot een besluit en het grote plein werd vlug ingenomen als parking voor vrachtwagens en buurtbewoners.  Toen de Sinksenfoor in 1969 teveel verkeersoverlast bezorgde aan de Leien, was dit plein ook een welgekome oplossing. Het terrein heeft een volgeschreven geschiedenis. Reeds toen de Spaanse koning hier de baas was, waren de Spaanse soldaten er gelegerd. Zij bouwden er het Zuidkasteel, het zicht voor het Zuid. In 1874 werden dan de dokken gebouwd. En nu is de discussie weer opgeflakkerd. 
bron: Wikipedia, GVA,
meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten