zondag 26 juni 2016

Dieren verhuizen van kooi naar reservaat




Op weg van de haven naar de zoo
Buenos Aires sluit zijn 140-jarige zoo. Een zoo met een historische waarde, maar educatief slaat ze tegenwoordig de bal mis. Vandaar de beslissing. De dieren zullen hun kooi ruilen voor een open park of een natuurreservaat. De burgervader Horacio Larreta zegt dat de 2.500 dieren die nu gekooid zitten in de zoo, naar Argentijnse natuurreservaten zullen worden ondergebracht. De Zoo van Palermo (Buenos Aires) is 44 are groot en bevindt zich in de wij Palermo Bosque (de bossen van Palermo). Het zal worden omgevormd tot een ecopark en later dit jaar terug opengaan.
1904 de eerste neushoorn in Buenos Aires
Inkompoort J Dormael
'Het verhaal achter het ontstaan van de Zoo was het beschermen van soorten, en dat is achterhaald,' zei Larreta. 'Wat we moeten koesteren zijn de dieren, hun manier van leven, hun natuurlijke habitat, niet onze nieuwsgierigheid.'
Vele vogels zullen in het natuurreservaat in de stad, aan de rivier, vrijgelaten worden, daar kunnen ze aansluiting vinden naar hun habitat in Uruguay, Brazilië en Argentinië. 
Het ecopark zal een educatief park zijn om kinderen te leren omgaan met het milieu en dieren. Ook zal het een opvanghuis worden voor illegale dierenverkoop en mishandelde diersoorten met uitsterving bedreigd.  
Paviljoen door Belgische architect J.Dormael
De Zoo van Buenos Aires is mede gebouwd door een Belgische architect in de 19de eeuw. In zijn tijd was hij een vooruitstrevende en moderne zoo. Jules Dormael ontwierp enkele paveljoenen van de zoo en de omheining. Het park werd gebouwd op initiatief van de Argentijnse President Faustino Sarmiento, hij had educatie hoog in zijn vaandel.
Het boegbeeld van de dieren die achterblijven en waar moeilijk mensenrechten kunnen worden voor opgeeist, is Sandra de Oerangoetan. In 2014 besliste een rechter in haar zaak dat ze toch rechten had en meer vrijheid moest krijgen. Deze rechtzaak was aangespannen door een vereniging van vrienden van de zoo. Zij zagen Sandra wegkwijnen. In dit vonnis is dan ook heel het concept van de zoo herbekeken. De dieren die geen normale habitat hebben in Argentinie, zullen in de zoo blijven maar niet meer publiekelijk getoond worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten