zaterdag 21 december 2013

Belgie versus Buenos Aires


Busverkeer in Buenos Aires Congres
De redactie verblijft met deze feestdagen in het mooie gezellige land van herkomst, genaamd België. We zijn er gehuisvest in Grembergen, nabij Dendermonde en in Rupelmonde, Kruibeke ; en niet in het geliefde Antwerpen, 't stad. Toch kunnen deze twee 'homes' ons bekoren. We lieten 3.000.000 mensen achter in Buenos Aires en genieten van de 3.000 inwoners van Rupelmonde en de 6.000 van Grembergen. Een cultuurshock is het niet echt, toch toveren sommige mooie gewoontes verbaasde lachjes op ons gezicht.
Net zoals het openbaar vervoer in België, een gereisde goednieuwskrant is, en het dagelijks winkelen een relax joga oefening.


Achterkant Bus met Tangoster Gardel
Binnenkant bus met blauw neonlicht
In België staan er twee mensen voor je aan de kassa van de supermarkt en ze spreken er van aanschuiven. De buschauffeur wacht geduldig tot twee moeilijk te been oudjes zitten voor hij vertrekt en niemand wisselt vervaarlijk dodelijke blikken naar zowel chauffeur als oudjes. Iedereen blijft zitten tot het zijn halte is, en buiten de spitsuren zit je met een gezellig aantal in het openbaar vervoer.
In Buenos Aires is dat een beetje anders. Toegegeven, de bussen in Buenos Aires zijn nog pittoresk. Elke chauffeur mag daar zijn bus zelf aankleden.





Tijd om eens dieper te kijken naar de mooie plaatsen Rupelmonde en Grembergen, niet te verwarren met Grimbergen tegen Brussel. We beginnen vandaag met de streek Dendermonde, Grembergen meer bepaald. Deze gemeente is gefusioneerd met Dendermonde, ligt in Oost-Vlaanderen en heeft 6.235 inwoners. Een bekend personage van Grembergen is de Vlaamse schilder Fernand Khnopff.
Op bestuurlijk en kerkelijk vlak valt de vroegste geschiedenis van Grembergen samen met die van Zele, iets verder op. De naam Grenberga komt voor het eerst voor in 1019. Grend is verwant met grint of grind wat staat voor kiezelzand. Grembergen betekent dus zandheuvels of kiezelheuvels. Deze verwijzing naar zandheuvels vinden we vandaag ook nog terug in de naamgeving van de gehuchten 'Klein Zand' en 'Groot Zand' te Grembergen.
Op het einde van de 11de eeuw werd dicht tegen de Schelde een kerkje gebouwd. De eerste vermelding van de kerk van Grembergen vinden we in een document van 20 april 1194 (toevallig ook het postnummer van ons kantooradres in Buenos Aires) waarin bisschop Stephanus van Doornik de schenking van Zele en Grembergen aan de Sint-Baafsabdij te Gent ongedaan maakt en de vroegere eigenaar, de abdij van Werden, als eigenaar herbevestigt.
Fernand Khnopff
De nieuwe kerk werd ingezegend op 10 november 1710. De kerk heeft een schat aan werelderfgoed. Het blazoen van de gemeente heeft een vlasbloem op een zilveren schild. De vlasbloem is het teken van de vlasstreek, de Denderstreek.
Een grote verrassing voor de redactie was dat Grembergen de geboortestreek was van de symbolische schilder Fernand Khnopff. Vooral gekend voor zijn  meesterwerk Oedipus met de Sfinx. Hij werd vaak vergeleken met Ensor, zelfs tot grote boosheid van deze laatste. Khnopff was romantisch hard terwijl Ensor cynisch zacht was. De suksesjaren van Khnopff waren tussen 1885-1910.
Het grote dispuut tussen Ensor en Khnopff was vooral het schilderij Luisteren naar Russische muziek (Ensor) en Luisteren naar Schumann van Khnopff. Het ene van 1881 en het laatste van 1883. Het interieur is inderdaad hetzelfde en ook de schilderstechniek is hetzelfde, terwijl dat in die jaren baanbrekend werk was van Ensor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten