dinsdag 15 november 2011

De kerstman goes china

   In Helsinki, in de conferentie zaal van het World Trade Center aldaar, zit een man in een rood pak met chinese stokjes te eten. Het is een raar gezicht, normaal zitten er alleen mannen met zwarte pakken. Maaar Janne Laine bereidt zich zo voor op zijn nieuwe opgave: kerstman spelen in China. Het pretpark Kerstland in Mohe, Noordelijk China, is dit jaar afgewerkt en gaat in december met grote sier open. 
Laine is nu in volle training. Hij is een beroeps kerstman, maar de Chinese ho ho ho en eten met stokjes had hij nog niet onder de knie. Volgens de CEO van Tekway company, een Chinees bedrijf, is de kerstman voor de Chinezen de bode van vriendschap, geluk en hoop. Dat is een van de redenen waarom velen met hem op de foto willen staan. Het pretpark is reeds open en ontving op deze korte tijd 10.000 mensen. Als de kerstman er zal toekomen, zal dit aantal ver10-voudigen, zegt hij.
De kerstman is heel belangrijk, zijn job houdt een grote verantwoordelijkheid in. Daarom is onze professionele opleiding van groot belang, zegt Laine. Hij is 43 jaar en is al 20 jaar een van de Finse kerstmannen. Buiten het kerstseizoen is hij break-dancer en treedt hij op in USA en Hongarije. Hij is speciaal gekozen voor zijn talenkennis. Uit de 50 professionele kerstmannen pikten de Chinezen hem. 




Zijn taak is niet alleen kerstman zijn, hij zal ook de Finse producten promoten en Finland als reisdoel verkopen, ook zal hij de Chinezen onderwijzen in het Chinese Nordic walking, een outdoor activiteit zoals het cross-country skiën. In Mohe waar het pretpark ligt, ligt ook een groot chinees ski oord, het ligt dicht bij de Russische grens. "De plaats trekt op Lapland. In de winter is de temperatuur er beneden de -50 graden. Er ligt altijd sneeuw, enkel in mei niet," zegt Yang, de CEO van het park.
    

In China kleuren ze de bomen ook met kleurvolle versiering. Deze versieringen zijn gemaakt uit papier in de vorm van lampionnetjes en bloemen. Ook de kous is populair, hopende dat de 'oude man' deze opvult met kadootjes en lekkers. De Chinese kerstboom heet: Lichtjesboom en de kerstman is Dun Che Lao Ren, wat in het mooie chinees wil zeggen: Oude kerstman. De niet-christelijke Chinezen noemen de kerstperiode: het lentefestival en vieren dit ook met heerlijke maaltijden en de herdenking van hun voorvaderen.  Ook in deze feesten spelen de kinderen een centrale rol. Zij krijgen speelgoed en nieuwe kleren en gooien voetzoekers in de straten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten