donderdag 17 november 2011

Bankencrisis niet voor iedereen

 Virgin begon met plaatjes te verkopen. Langzaam kregen belangrijke popzangers het rode label van Virgin opgeplakt. Opschudding toen in de jaren 80 de Virginwinkels in Parijs wilden openblijven met Kerst en Nieuwjaar. Ze betaalden nog liever de boete dan te sluiten. Tegendraads op alle gebied, zowel de stichter en manager van Virgin als het bedrijf zelf. Tijdens de popmuziekcrisis en het goedkopere alternatief van de cassettetapes, begon hij met een platenlabel, tijdens de crisis van de luchtvaart, begon hij met Virgin Airlines. U raadt het al: tijdens de bankencrisis komt hij op het idee om te investeren in het bankwezen en wordt Virgin Money geboren. Zij zijn actief in drie landen: Engeland, Zuid-Afrika en Australie. Het laatste nieuws is dat hij de Britse bank zal kopen die al sinds het begin van de bankcrisis op instorten staat. Dit voor 747 milj pond. De bank Northern Rock is een afbrokkelende rots van de Britse regering, zij zijn ze liever kwijt dan rijk. Volgens de overeenkomst zouden er geen gedwongen ontslagen vallen, toch niet de eerste drie jaar. De eerste som van 50 milj pond zal cash op de tafel worden gelegd bij de ondertekening, daarna zal er 150 milj worden vrijgemaakt als 'gebruikskapitaal' in de vorm van aandelen of als kasbons. Alles zal worden herbekeken in 5 jaar om dan de verkoop officieel te ondertekenen.

Banken van bij ons
Er is nog goed nieuws in het bankwereldje, nl van de andere kleine Belgische grote: Argenta.
Argen-Co, de coöperatieve vennootschap die aanleunt bij de Antwerpse financiële groep Argenta en er haar middelen voor het overgrote deel in investeert, gaat vanaf 21 november voor de tweede keer vers geld ophalen. De vennootschap mikt op 58 miljoen euro. Argenta zal dat geld vooral gebruiken om zijn positie op de verzekeringsmarkt te versterken.
Argen-Co stapte vorig jaar voor het eerst naar de markt. Toen haalde de vennootschap 138 miljoen euro op. Het was toen de eerste keer dat Argenta een beroep deed op het publiek om zijn kapitaal te versterken. Voor de duidelijkheid: niet omdat er problemen zouden zijn, wel om nog sterker te staan.
Nu wordt de emissie, zoals Argenta eerder al had gemeld, heropend. De prospectus voor de operatie kreeg deze week het groene licht van de financieeltoezichthouder FSMA. Met de 58 miljoen euro wordt de participatie van de coöperanten in Argenta opgetrokken tot het maximum van 15 procent. Nu ligt het op 11 procent. 'Het is vandaag niet echt aan de orde om de 15 procent op te trekken', zei Jan Cerfontaine, de voorzitter van de raad van bestuur van Argenta, donderdag tijdens een persontmoeting.
Waar het gros van de middelen vorig jaar naar de bankactiviteiten van Argenta ging en slechts een klein deel naar de verzekeringspoot, zal dat nu omgekeerd zijn omdat Argenta onder meer in verzekeringen wil groeien.
John Heller, de CEO van de groep, verwacht niet meteen een invloed van het Arco-debacle - Arco vereffent door de Dexia-perikelen zijn drie coöperatieve vennootschappen - op de nieuwe emissie. 'Bij onze kantoorhouders is er nog steeds het gevoel dat Argen-Co als attractief wordt gezien.' De algemene vergadering van Argen-Co besloot vorige week over te gaan tot uitbetaling van een dividend van 4,25 procent. Dat is het hoogste rendement onder de coöperatieve bankaandelen.
Argen-Co is niet van plan zich aan te sluiten bij de omstreden waarborgregeling van de federale overheid waarvan Arco wel gebruik zal maken.
Argenta, een van de grootste financiële spelers in België buiten de grootbanken, legde donderdag ook sterke halfjaarcijfers voor. Het balanstotaal groeide met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 34,6 miljard euro. De nettowinst steeg met 9 procent tot 71,4 miljoen, ondanks een grotere impact van de bankenheffing. Op alle domeinen was er een groei van de activiteiten.
Het eigen vermogen groeide, vooral door de eerste emissie van Argen-Co, met 21 procent tot 1,19 miljard euro. Het kernkapitaal (Core Tier 1) belandde op 13,8 procent. Inclusief een minwaarde op PIIGS-obligaties gaat het om 12,7 procent, een eind boven de nieuwe norm van 9 procent van de Europese bankentoezichthouder EBA waaraan Argenta wel niet onderworpen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten