donderdag 17 november 2011

Gondwana openbaart

Australische geleerden zijn reeds een tijdje bezig om de Indische oceaan in kaart te brengen. De universiteiten in dat land werken samen op allerlei gebied. Hun bevindingen worden gebruikt om de geologie van de oceaanbodem beter te begrijpen, het marineleven te bestuderen en de invloed van de oceaan op het klimaat te bevatten. Zij bestuderen de stromingen, de veranderingen van de koude en warmte golven en de inhoud van de ondergrond. Zo vond het team van de Universiteit van Sidney een paar verzonken eilanden. Deze eilanden zouden toebehoren aan het megacontinent Gondwana dat eens Afrika, Zuid-Amerika, Indië, Australië en Antarctica bij elkaar hield. De scheuring van Zuid-Amerika en Afrika is een duidelijke scheidingslijn. Geleerden bestuderen al jaren de gelijkenis van de ondergrond, flora en fauna van deze twee continenten. Maar ook aan de andere kant is er gelijkenis, hoewel er stukken ontbraken, dit tussen Indië en Australië. Deze 'stukken' hebben ze nu gevonden onder de zeebodem. Aan de hand van fossielen vonden ze afdrukken van diersoorten die in laag water voorkwamen en dus niet op een eiland thuishoren dat onder de zeebodem ligt. Deze eilanden kunnen ook niet ontstaan zijn door vulkanische activiteit, zodat er geen andere mogelijkheid overblijft, dan dat het afkomstig is van het continent Gondwana.

Deze ontdekking is een doorbraak in het begrip Gondwana. Dit continent brak uit elkaar 80 a 130 miljoen jaren geleden. Whittaker, de Australische geleerde, onderzocht reeds lang de Indische noordoosten kustlijn dat eens verbonden was met Australie. Het brak in Eurasia bij de vorming van de Himalaya. Tot hiertoe was de Indische oceaan vrij onbekend en weinig onderzocht. De geleerden wisten dat ze er verrassende ontdekkingen zouden doen. Nu de eilanden gecitueerd zijn, krijgen ze een beter beeld over de beweging van de brokstukken: Australie en Indie. Indie botste bij de scheuring tegen Eurasia en duwde zo de aardkorts tot ongeziene hoogte, die we nu de Himalaya noemen.
De ondergrond zal nu onderzocht worden op gelijkenissen tussen de bodem van Australië zodat ze de juiste plaats waar deze twee landen ooit met elkaar verbonden waren, kunnen vaststellen. In Indië kunnen ze dat niet vergelijken omdat die plaats onder de Himalaya ligt. De eilanden die ze nu vond, zijn zo groot als Schotland en zijn de brokstukken die achterbleven bij de scheuring, zodat ze ook de juiste plaats van scheuring kunnen bepalen.
Dezelfde gelijkenis vinden we in Afrika en Zuid-Amerika waar dan ook fossielen zijn gevonden van dezelfde dieren en planten. Waar de ondergrond, vooral in Brazilië en Argentinië, ook rijk is aan goud en edelstenen en waar nog steeds driftig wordt gezocht naar diamantschachten die men rijkelijk in Afrika gevonden heeft.

u leest meer over de waarde van Gondwana in het boek: In het gouden spoor van Patagonië
Een aanrader voor wie graag historische verrassende romans leest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten