woensdag 20 juli 2011

Jongeren voetbal moet anders

Werner Helsen, hoogleraar trainings- en bewegingsleer aan de K.U.Leuven, pleit in het gezondheidsmagazine Bodytalk voor een wijziging van de startdatum van jeugdcategorieën in het voetbal. Helsen stelt dat jongeren die in de eerste maanden van het jaar geboren zijn, fysiek sterk bevoordeeld zijn in vergelijking met anderen. De leeftijdscategorie van -10-jarigen start in dit voorstel in januari, de -12 in april, de -14 in juli en de -16 in oktober.

Ontmoedigd
Momenteel start elk selectiejaar per jeugdcategorie in januari, waardoor degenen die vroeg in het jaar geboren zijn systematisch bevoordeeld zijn. Volgens Helsen haken daardoor jaarlijks naar schatting 3.300 jongere spelers ontmoedigd af. Volgens de hoogleraar kunnen de ontwikkelingsverschillen tussen jongeren van hetzelfde kalenderjaar erg groot zijn. "In de groep 8- tot 15-jarigen zijn de kinderen uit het eerste kwartaal gemiddeld bijna 5 cm groter en 3,5 kg zwaarder dan die uit het laatste. Individuele verschillen van 30 cm en 30 kg zijn echt niet uitzonderlijk in onze jeugdploegen", zegt Helsen.

Statistieken
Uit statistieken blijkt dat bijna de helft van de meest succesvolle kinderen in atletiek, tennis en voetbal geboren werd in de eerste drie maanden van het jaar. Van de recentste selectie van de nationale voetbalploeg is 62 procent geboren in de eerste helft van het jaar en 33 procent in het eerste kwartaal. Bij transfer naar eliteploegen loopt dat laatste percentage zelfs op tot 54. (belga/lpb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten