In deze tijden van hoge technologie is er vooral nood aan 'rare aardmineralen'. Deze mineralen waren tot voor kort voor het grootste deel te vinden in China. Zij sloten voor de helft de export, zodat de westerse wereld in de problemen kwam voor zijn techsnufjes. Nu is deze zorg een beetje geluwd. Japan zegt dat ze een mijn gevonden hebben in de Stille Oceaan waar ze makkelijk dit mineraal kunnen ontginnen. Dit werd gedrukt in de online versie van het Brits wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience. Het team van Yasuhiro Kato van de universiteit van Tokio zou de vondst gedaan hebben samen met onderzoekers van marine onderzoekers. Kato zegt dat deze plaats rijk is aan aardelementen. Een vierkante kilometer zou 1/5de van de wereld/jaar consumptie kunnen bevoorraden. Ze vonden het mineraal in zeemodder op 3500 tot 6000 meter onder de zeespiegel op 78 locaties. De locatie is gesitueerd in internationale wateren tussen Hawaï en Tahiti. Een van de elementen is het yyttrium, een raar metaal. De gepaardgaande radioactieve elementen zoals Uranium en Thorium werden ook gevonden. Er wordt reeds een tijdje gezocht naar plaatsen waar deze metalen voorkomen. Ze worden gebruikt om magneten en batterijen te maken voor hoge technologie. Rusland en China hebben de markt van deze commodity's in handen.
Vooral China heeft de laatste tijd de prijs enorm opgedreven. Japan neemt 1/3de van het wereldverbruik voor zijn deel en was dus al een tijdje in handen van de Chinese strategie.
Het zijn vooral gadolinium, lutetium, terbium en dysprosium dat de Japanners gevonden hebben. Dit is voor breedbeeld televisie en LED en hybride auto's. Om deze mineralen te scheiden van het zeezand, wordt een eenvoudig zuurbad gebruikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten