Europa had in de jaren 80 en 90 veel interesse voor Zuid Afrika. De pers stond geregeld stil bij wat er gebeurde in het puntje van het prachtige Afrikaanse continent. Nu laait het af en toe eens op, zoals bij de WB 2010 of bij de onlangse gemeenteverkiezingen. Verder is het betrekkelijk stil in de Europese media.
Dat wil niet zeggen dat er niets te schrijven valt over Zuid-Afrika. Integendeel. Het tipje van Afrika weert zich economisch en strategisch heel goed de laatste tijd. Landen die een historische binding hebben met dit land, berichten dat geregeld. Maar het grote publiek weet weinig van Kaapstad en omgeving. De professor van de universiteit Stellenbosch (ZA) trok door Europa en ging met verschillende politiekers in Parijs, Londen en Berlijn praten. Hij ontmoette er mensen die veel interesse hadden voor ZA en heel wat meer wisten over het wel en wee van zijn land, dan hij vermoedde.
Oppervlakkig gezien is de relatie van Europa met Zuidafrika goed. Bilaterale gesprekken worden gevoerd in Londen en in oktober wordt de ZA regering verwacht in Berlijn. Zuid Afrika is de belangrijkste Afrikaanse handelsvennoot van Europa. Meer nog, ZA is de poort naar de rest van Afrika, toch zeker voor het vasteland onder de Sahara.
De Britten hebben een emotionele geschiedkundige band met ZA, en zij reageren dan ook emotioneel op de veranderingen van de regeringspartij die de laatste tijd de persvrijheid wil beperken en bedrijven wil nationaliseren. De Franse politiekers zien ZA meer pragmatisch, zij krijgen veel vrijheid om met hun oorlogsschepen op de Indische zee te varen om de mercantile vloot te beschermen tegen piraten en worden veel in aanwezigheid gezien van de Zuid Afrikaanse vloot. Zij bekijken ZA meer strategisch en reageren niet zo streng op de verandering van de ANC, zoals persvrijheidbeperking en nationaliseringsplannen.
Berlijn is op zoek naar een gezonde handelspartner en stelt zich dan weer wel vragen over de verandering van politieke richting in ZA, vooral de economische impact op het sociale leven in het land. Maar samenvattend, zegt Leopold Scholtz, is Zuid Afrika niet zo belangrijk voor Europa en langs de andere kant wil Europa het belang van het land ook weer niet onderschatten. De kennis van het brede publiek over Zuid Afrika is wel beperkt.
Vooral de link met Nederland en Belgie is voor de Afrikaanse professor belangrijk. Niet alleen de taal, ook de culturele interesse roert hem. Vooral de Vlaamse taal hangt zeer dicht bij het Zuid Afrikaans. Leopold Scholtz houdt van het Oost- en Westvlaams, zo schrijft hij. Hij schreef een lijvig werk over de Vlaamse dialecten en het verschil tussen het Zuidafrikaans, het Nederlands en het Vlaams. Men kan dit vergelijken zoals het Frans van Belgie en het Frans van Frankrijk, of het Spaans in Spanje en het Spaans in Latijns Amerika, het Engels in de USA en het Brits.
Het Zuidafrikaans is een sterke band met het Nederlands en het Vlaams. Vandaar dat er een grote culturele band is met Nederland en Belgie en Zuid Afrika, iets wat professor Scholtz enorm aan het hart ligt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten