donderdag 29 oktober 2015

Ierland, het gras ziet groen...


                                                


Cork, Limerick, Kilkenny, Castlebar, Tipperary...klinkt wondermooi, sprookjesachtig. Je ziet de dwergen zo tussen de lijnen dansen. Inderdaad, Ierland. Het land van de regen, het groene gras, de pint met een ai en het klavertje vier.
Waarom barstte de economische bom in dit eiland? Een land waar mensen nog gewoon leven, op mensenmaat, eenvoudig. Economie draait bijna altijd rond investeringen, mensen die hun spaarcenten stoppen in iets...dat het geld nog meer doet rollen. Dat is een kunst en in Ierland was het weinigen gegeven. Elk spaarmandje was gevuld met vastgoed, vastgoed en om af te wisselen, terug vastgoed. Dat kon de economische bom van 2008 niet ondersteunen. Als kaarthuisjes stortte het financiële bestel van het groene eiland in elkaar.
Na een zware injectie van de FMI, wereldbank en de Europese Unie, is Ierland weer het beste groeiland van de zonde. Wat is er gebeurd?
Een pientere Ier zag ineens het groene in van zijn land. Het gras, de weilanden, de schapen, koeien, landbouw, eten... Iets waar de wereld een tekort aan heeft. De export van voedingswaren steeg met 45 % de afgelopen 6 jaar. 12% van de export en 8.5% van de werkgelegenheid komt uit de voedingssector.

Waarom Ierland niet vlugger dacht aan zijn eigen bronnen, het voedsel van de hongerige mens, is niet ver te zoeken. Het regent er vaak, buiten werken is geen sinecure. Veel bedrijven richten zich daarom op activiteiten binnenshuis: technologie en farmaceutische producten, om er maar enkele toppers van te noemen. Ierland dreef jaren op investeringen van het buitenland. Tot ze eindelijk het groene gras zagen op eigen bodem.

Toen ze de voeding combineerde met wat ze wel voorhanden hadden: technologie en financieel talent, groeiden te vlug uit tot een snelgroeier. De nieuwe voedingswaren komen nu uit Ierland. De veeteelt staat onder constante monitor, waarbij de ecologische voetdruk nauw in de gaten wordt gehouden. De verwerkte etenswaren worden afgewerkt met de meest natuurlijke ingrediënten, zonder suiker, gericht op mensen met eetstoornissen.
Het bier, lammeren, schapen, koeien en de fruitlandbouw, het vond allemaal terug zijn Ierse weg over de grenzen heen. Een gezonde ommezwaai in het land van het groene gras.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten