dinsdag 6 januari 2015

Joga terugbetaald van je ziekenkas?

Joga is voor rare mensen. Voor Indiers, voor mensen die zich in allerlei bochten kunnen wringen. Voor mensen met veel tijd, voor spirituelen. Volgens een nieuwe film die deze lichaamsoefeningen onder de koude microscoop legde, is joga verrassend meer dan de Westerse wereld al 10-talle jaren vermoedt. Softdrugs zouden worden terugbetaald voor bepaalde chronische aandoeningen. Denkt men wel eens aan joga en meditatie om dit ook een plaats te geven bij de ziekenkas? Het overwegen waard.
Joga is geen ver van uw bed show. Je doet het elke dag als je je even uitrekt, als je je lichaam even door elkaar schudt voor je je concentreert. Ik ben er zeker van dat u elke dag wel een joga oefeningetje doet en daarbij ook nog eens even mediteert, of gewoon staart in het niets. Jep, als je dat nu eens iets langer doet, begeef je je in de joga-wereld.


Onlangs is er een film gemaakt over deze 'turnoefeningen'. Bhanu Bhatnager bekeek deze discipline als een koude wetenschapper. Joga is een discipline om ons lichaam vrij te maken van zijn beperkingen en zo de geest de kans te geven om uit te deinen over ons hele lichaam. Dat is wat men al 1000 jaar zegt. Is daar iets van aan?

In  2012 werd de 68 jarige buddhist Matthieu Ricard als de gelukkigste man van de wereld beschouwd. Onderzoekers van de universiteit Wisconsin verbonden 256 sensoren aan zijn hersenen. De scan zorgde voor verrassingen. De dagelijkse meditatie sessies gaven aan Ricard een uitzonderlijk brede capaciteit om vreugde te beleven en verminderde de hersenholtes die verantwoordelijk zijn voor de negatieve emoties. Onderzoekers toonden aan dat een dagelijkse joga en meditatie sessie kan leiden tot een verhoogde activiteit van de linkerkant van je hersenen. Meer bepaald, de linkse voorkant van de cortex die verantwoordelijk is voor geheugen, gezindheid en emoties. Je moet niet eens een buddha of buddhist zijn om deze weldaad in je leven te brengen.
Onderzoekers gaan zelfs verder, als je tijdens drie weken, elke dag 10 tot 20 minuten aan joga doet, je je leven positief kan veranderen via je hersenen. Tijdrovend? Helaas niet, tijdens je rit in de trein, tram, bus, kan je je lichaam ontspannen, je schouders laten zakken, en je rug rechten. Met je nek naar achter en je kin naar je borst toe, kan je staren in het niets...en je bent vertrokken.
In de film nemen neurowetenschappers ons mee naar de diepste holte van onze hersenpan. Naar het diepste van onszelve. Zij zien in de neuro transmitters van Ricard een verbetering, een verfijning die men bij een normaal mens niet mogelijk acht op die leeftijd. Zij zijn ervan overtuigd dat joga iedereen tot deze staat van positivisme kan leiden. Zeker zijn van je lichaam, je emoties positief laten uitgroeien van je hersenen tot je tenen.
De filmmaker kwam in contact met veel mensen die als leek begonnen zijn op de mat. Hun verhalen komen overeen: je leven krijgt een andere wending, enkel door een positieve blik in je ogen. Joga doet iets met je, of je dat wil of niet. Zelfs ziekten, aanhoudende pijn en chronische aandoeningen verminderen. De neurowetenschappers hebben daar in het lichaam van Ricard een logische verklaring voor gevonden. Door joga werkt je zenuwstelsel beter samen met je lichaam. Nu men denkt om nog meer medicatie toe te laten, zoals softdrugs, voor deze aandoeningen, kan men misschien beter een joga sessie terugbetalen voor iedereen. Een tip voor Maggie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten