dinsdag 6 januari 2015

Goed nieuws of Charlatanerie

het gaat over het symbool groen blauw in elkaar liggende vierkanten
Er was even opschudding in Nigeria over de nieuwe munt. Op de biljetten zou de Joodse Ster van David staan. De ster die de Joodse bevolking moest dragen tijdens WOII van de Duitse overheid. Het was de Moslimgemeenschap die er op wees en vergelijkt de stigmatisering van hun leefgroep met de achtervolging van de joden tijdens WOII.
De regering wijst dit gerucht af als een verzinsel. De Ster van David is een zeshoek, twee gelijkzijdige driehoeken op elkaar. Dit symbool staat niet op de geldbiljetten zegt de regering van President Goodluck. De woordvoerder van de President drukt de bevolking op het hart dat de regering niet anti-moslim is. Het symbool op het biljet is een veiligheidshologram dat bewegende kleuren heeft en vervalsers moet ontmoedigen.


Deze opschudding is volgens de Nigeriaanse verslaggever Joe Jojo een teken van het Charlatan syndroom. Een syndroom waar vooral politiekers en leiders mee besmet zijn. Hij wil deze ziekte verder uitleggen. Het syndroom erkennen en herkennen is de eerste stap tot genezing. Er zijn 5 categorieën, zegt hij: de recyclage politieker, de Idioot 'geen service meer', de anarchist expert, de politieke sprinkhaan en de bijziende analyst.
Zij gebruiken verschillende modus operandi doorheen hun carrière. Nu verkiezingen dichter komen in verschillende landen, Nigeria 2015, Argentinie 2015, Mexico, Engeland, Soedan... is het moeilijk kranten lezen zonder deze categorieën te kennen.De Recyclage politieker: dit zijn meestal oud gedienden, zij die in de zittende regering actief zijn en dit willen houden. Zij benadrukken al het goede nieuws van de huidige regering zonder enige relevantie. 
De 'geen service meer' idioot:  Deze politiekers zijn de verbrande politiekers, met bewezen corruptie en politieke blunders. Deze campagnemakers kunnen soms zeer raar uit de hoek komen, met ballonetjes over de huidige regering of oppositie (al naargelang hun eigen positie) die kant noch wal raken. Zoals het bovenstaande voorbeeld. 
De anarchist expert: zij die de mensen duidelijk maken dat het land onbestuurbaar is of zal worden door de regering of door de oppositie. Meestal komen deze figuren voor in de pers. Zij gebruiken tegenwoordig ook vaak de sociale media om kleine berichtjes of titels de wereld in te sturen, zonder basis of enige gegronde ondergrond van waarheid.
De politieke sprinkhaan: een politieker zonder werk, meestal jonge hoppers die op zoek zijn naar een vaste stek. Zij staan vaak op de barrikades, roepen luid en worden vaak verkeerd begrepen. Zij worden door de eerste groep van politiekers ook wel eens ingezet voor de 'dirty jobs'. 
De bijziende analyst: een zeer eng denkend beroemd persoon of met maatschappelijke waarde die via religie of 'waardes' een crisis aanvoelen. Zij zijn zeer creatief op gebied van samenzweringstheorieën, en handig om schandalen zo te keren dat het goede doelen worden, of omgekeerd. Vooral herkenbaar door hun blinde argumenten die ze stoïcijns verkondigen.
Als kiezer en als redacteur is het heel belangrijk dat men het charlatan syndroom herkent, en meer nog, erkent. Want zelf in eigen rangen komen ze voor. De kranten lezen van landen die in een verkiezingsjaar zitten, is moeilijke keuzes maken. Geloven of niet, is goed nieuws goed of propaganda? Een gewetenskwestie die we in 2015 zeker voor ogen moeten houden.
De Charlatan Regel nummer 1 is vooral tussen de regels lezen. Je niet baseren op 1 artikel. Even op zoek gaan naar tegenstemmen. Frivole berichten, berichten over grote veranderingen, een gekleurde toekomst, het zijn tekenen van het Charlatans Syndroom, be aware!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten