woensdag 26 maart 2014

His master's voice

De redactie stootte op een cartoon van Pol Leurs, Poleurs, de Luxemburgse tekenaar. Het stelt de hond van RCA voor met een Ipad in zijn oortjes. 'The Master's voice' van de 21ste eeuw. Nostalgie stak de kop op en we gingen op zoek naar het origineel van de RCA Victor reclame hond.
“Nipper,” was de naam van een hondje uit Bristol, Engeland. Zijn naam kreeg hij omdat hij aan ieders hiel nipte die binnenkwam. Toen zijn baasje stierf, nam de jongste broer hem in huis. Francis Barraud was een schilder. Hij schilderde Nipper in verschillende poses, meer omdat het hondje zo een geduldig model was, werd gezegd.


The only know photograph of the original Nipper, in that famous pose.Om geld in het laadje te krijgen, ging hij met zijn 'Hond kijkend en luisterend naar de gramofoon' naar Edison Bell in 1898. Deze stuurde hem de laan uit: 'Honden luisteren niet naar gramofoonplaten'.
Francis bleef niet bij de pakken zitten en ging in Londen naar de Berliner Gramophone Company LTD. De manager Barry Owen zag het helemaal zitten, alleen wilde hij geen Bell-gramofoon op dit schilderij maar een Berliner plaat. Francis overschilderde zijn oorspronkelijke werk en de deal was rond. Hij kreeg voor het originele schilderij 450$ en voor de copywrite nog eens 250$.


Toen Emile Berliner in 1900 op bezoek kwam in Londen, zag hij het schilderij in het kantoor van Barry en was hij er dadelijk weg van. Hij nam het mee naar de Verenigde Staten en liet het daar patenteren. Barraud maakte nog 24 kopijen voor de Amerikaanse vesting van Berliner Gramophone and Victor Companies tot hij stierf in 1924. Hij zei ooit in een interview dat moest Nipper geweten hebben dat hij zo beroemd was, hij trots met zijn onnozel klein staartje zou gekwispeld hebben. Maar hij wist het niet, net zoals ik eigenlijk toen ik hem op een verloren zondag schilderde.'

Berliner was de vader van de ronde platenschijf. Graham Bell vond de techniek uit van het opnemen van stemmen op cilinders. Later werd Berliner  Gramophone and Victor Companies in de Verenigde Staten en weer wat later werd het RCA en nu is dit Sony music, en de hond? Hij luistert nog steeds naar 'his master's voice'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten