maandag 24 september 2012

Zelfmoord is geen oplossing

Het is maandag, een beetje depressief kwam je deze morgen het bed uit. De koffie smaakte niet zoals gister met de broodjes en het gekookte eitje. Weer een werkweek voor de boeg. Niet altijd een plezierig vooruitzicht. Denk dan maar dat zelfmoord geen oplossing is. Je kan altijd denken dat er na deze week weer een pracht weekeinde voor de deur staat. Zoals ze zeggen: een medaille heeft twee zijden. En dat geldt niet alleen voor een medaille, dat geldt voor alles in het leven. Alles in ons bestaan bestaat uit jing en jang.
Vorige week organiseerde de UNESCO een week tegen zelfmoord. De cijfers, zeker in Belgie, liegen er niet om. Er zijn veel mensen die deze slechte keuze  gemaakt hebben en zich van het leven beroofd hebben omdat het echt niet meer ging, of om andere redenen. De UNESCO wil aantonen dat dat geen oplossing is.
 
Scuside2
Juist de andere zijde zien van de medaille, is hun leuze. Waarom zouden we ze omdraaien? Welk nut heeft dat? De vraag die UNESCO stelt is dezelfde: waarom zouden we zelfmoord plegen? In de mensenrechten staat geschreven dat de mensheid recht heeft op leven, niet andersom. Om het niet eens over de godsdiensten te hebben. Ook in de Heilige boeken schrijven ze niet dat een plotse actieve levensbeeindiging de weg is om problemen op te lossen. (enkel in een paar slechte interpretaties van heilige boeken). Iedereen heeft problemen in dit leven, het is nl niet altijd rozengeur en maneschijn. De IASP, Internationale organisatie ter preventie van zelfmoord wil iedereen verenigen om de handen in elkaar te slaan. 
Scuside3

Het IASP wil iedereen attent maken om een mogelijk zelfmoord. Zelfs op je eigen gedachte die af en toe door je hoofd speelt. Er zijn genoeg dingen die je deze wanhoopsdaad uit je gedachten kunnen dringen, als je er voor open staat. De IASP zegt niet dat er voor alles een oplossing is,op een bepaald moment, maar op lange termijn zeker wel. Als je hulp vraagt, als je luistert naar de mensen om je heen, bijstand en raad vraagt. Er zijn betere opties dan het leven beeindigen. 
De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) zegt dat er wereldwijd elke dag 3.000 zelfdodingen zijn, wanhoopsdaden, de terreurdaden niet meegerekend. Andhra Wishesh, de voorzitster van het IASP ging met deze cijfers naar een paar belangrijke personen om een oplossing te vinden voor dit ongelooflijk cijfer. 

De belangrijkste reden is TANA : er is geen ander alternatief. Deze TANA gedachte sluipt in hun leven en slorpt alle positieve gedachten op. Traag maar zeker wordt het een ziekte en eindigt deze meestal terminaal. Dit TANA syndroom komt vaak voort uit familie- financiele, sociale problemen, seksueel misbruik. Problemen waar men moeilijk naar andere mensen kan gaan, laat staan mensen uit hun eigen omgeving. 
Andhra stelt dat deze mensen denken dat dood een oplossing zal geven. Maar dat is niet zo zeker. Niemand weet wat er gebeurt na de dood. Als er iets zeker is, is het het doodgaan op zich, maar wat er daarna gebeurd, daar hebben we het raden naar. Ook zadelen deze mensen anderen op met een enorm schuld gevoel en woede die ze niet kunnen plaatsen, omdat de dialoog afgesloten is.  Een bekende wiskundige die Andhra interviewde zei dat er voor elk probleem nooit één, maar meerdere oplossingen zijn. TANA is dus wiskundig een fout.
 Enkele tips voor mensen uit onze omgeving met het TANA syndroom:
  • Luisteren en tijd maken
  • Help hen om professionele hulp te zoeken
  • Laat hen de mooie dingen des levens zien: een wandeling in de natuur, een terrasje, tijd voor een koffietje en een babbel
  • Daden zijn sterker dan woorden
  • Probeer hen een zin te geven in het leven, bv door spiritiuele boeken aan te reiken
Het belangrijkste is om mensen te laten zien dat het leven zin heeft, in gelijk welke situatie. Vertellen is één, maar het aantonen met je eigen leven is sterker. Elke roos heeft zijn doornen, maar doornen zijn niet dodelijk en de roos blijft even mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten