zondag 23 september 2012

Emoticon wordt 30 jaar, maar is niet nieuw

Vorige week was het de verjaardag van smileytje:  :-). Dit sympathiek lettertje is gegroeid in de geautoriseerde schrijftaal. Uit het ASCII zoals ze dat in het mooi Angelsaksisch zeggen: American Standard Code for Information Interchange. Uit de telegramstijl kwam het tekentje dat heel wat minder kostte dan te zeggen:
'als is ok' :-)
'er is slecht nieuws'  :-(
'het komt in orde' ;-)
Deze emoticontjes bestaan dit jaar 30 jaar. Zij zijn niet meer weg te denken uit fb, elk sms-berichtje of in een mailtje. Ze drukken veel meer uit dan een dubbelpuntje streepje en haakje. Zij zijn een eigen leven gaan leiden. De Smileytjes in het geel/zwart zijn er van afgeleid.





Het woord Emoticon is een samentrekking (neologisme) van emotie en icoon.



In de Nationale Telegrafisch tijdschrift en operator gids april 1857 werd er over een numer 73 in code morstaal geschreven, dat symbool drukte 'liefde en een zoen' uit. Daarna werd het een beetje formeel uitgedrukt als 'het allerbeste' of 'veel groetjes' In Dodge's Manual van 1908 kwam nummer 88 in morsetaal voor de telegrams ter sprake: opnieuw ging het over 'veel liefde en dikke zoenen'. Deze symbolen waren de voorlopers van de LOL, een afkorting van Laugh Out Loud. (In het nederlands is het geen afkorting, is het toevallig ook LOL): Velen denken dat de sms- en de chattaal het begin was van een nieuwe en verkorte slechte schrijfstijl. Maar in de tijd van de telegrams was het vaak een economische noodzaak om kort en bonding de boodschap over te geven. Hier werd per woord gerekend. LOL had anders 3x zoveel gekost. Men kon het ook anders doen, zoals de slimme broer van onze redactiechef in de jaren 70 in Spanje het telegram naar huis stuurde: 'Moekeallesisinorde veelzon geenzorgen.' waarvoor hij maar voor drie woorden moest betalen. De Spanjaarden op het postkantoor dachten jaren lang dat Nederlands uit lange woorden bestond.
Nu is het al wat korter wat de klok slaat. Met de tekens van de nieuwe schrijfmachines kon men een concept uitleggen. In Puck, een satirisch Noord-Amerikaans tijdschrift, sprak men reeds in 1881 over de emoticons. In 1912 schreef Ambrose een teken voor voor een brede lach:  \___/
Je ziet, eigenlijk is er niets nieuws onder de -O- (zon).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten