dinsdag 11 juni 2013

Vlaamse stripprijs voor de Biebel uit de stripwereld

De Bronzen Adhemar is een prachtig beeldje voor diegene die de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip winnen. Dit jaar gaat het naar de Biebelist van de stripscenaristen, Ikke ofte Marc Legendre. Hij werd wereldberoemd door zijn Biebelcapriolen en de albums over een vrijgevochte garagiste SAM, ook ‘Verder’ en ‘Amoras’ staan op zijn palmares. Legendre groeide op in de wijk naast die van de bekende stripper Willy Vandersteen. Hij leerde in zijn ateliers de stiel en brak door met zijn eigengereide bijna autobiografische strip vol humor: Biebel. 
De striptekenaar zal op de openingsceremonie van het Stripgids Festival Turnhout de Bronzen Adhemar en het prijzengeld van 12.500 euro van de Vlaamse Gemeenschap ontvangen uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.
‘De jury bekroont in Marc Legendre een extreem veelzijdig kunstenaar, die niet aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement’, zo luidt het in het juryrapport.
‘De jury waardeert in het werk van Legendre de integriteit van zijn zoektocht naar steeds nieuwe uitdrukkingsvormen van wat hem raakt en wat er leeft in de maatschappij, vrij van commerciële drijfveren. Hij denkt ‘out of the box’, durft flink buiten de lijntjes te kleuren en werkt samen met uiteenlopende kunstenaars, die zijn werk inspireren’.


Het Stripgids Festival Turnhout loopt van 13 tot 15 december en wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van Marc Legendre. Legendre is de 20ste laureaat van de Bronzen Adhemar, die sinds 1977 wordt uitgereikt en sinds 2003 door de Vlaamse overheid wordt erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten