woensdag 29 mei 2013

Met dank voor uw kleine bijdrage

Al jaren pleiten fiscalisten en politici voor eenvoudigere belastingformulieren. Maar voorlopig komt het er niet van. Een paar zaken om goed in het oog te houden:
• Eigenlijk zijn er niet gewoon 20 codes bijgekomen. Er zijn 41 codes weggevallen, en 61 nieuwe bij.
• Deze getallen zeggen ook niet alles. De vrijstelling van 620 euro die begin vorig jaar werd ingevoerd op vergoedingen die tijdens de opzegperiode worden betaald zorgt bijvoorbeeld voor 18 nieuwe codes. Voor gewone werknemers, sporters en scheidsrechters zijn er namelijk allemaal aparte codes. Als u geen dergelijke vergoeding hebt gekregen in 2012 heeft dit voor u ook geen gevolgen.
• Een nieuwigheid die wel voor iedereen relevant is: het vakje met code 1440 (of 2440 als u de rechterkolom invult) zult u bijna zeker moeten aankruisen. Daarmee verklaart u dat u aangifte hebt gedaan van alle inkomsten die aanleiding kunnen geven tot heffing van de ‘rijkentaks’ van 4 procent. Dat moet door iedereen die enige vorm van rente of dividenden heeft ontvangen. Zelfs op die luttele procentjes op het spaarboekje. Indien u echter meer dan 20.020 euro inkomsten uit beleggingen haalt en die 4 procent belasting daarop nog niet via de bank hebt laten inhouden, dan mag u vakje 1440/2440 niet aankruisen.
• Een reeks aftrekposten voor investeringen in energiebesparing is afgeschaft. Die codes vindt u dit jaar niet meer terug.
• In vak VIII zijn heel wat aftrekposten verdwenen omdat ze zijn omgezet in belastingverminderingen. Het gaat om zaken als kinderopvang en giften. U vindt ze voortaan terug in vak X.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten