zaterdag 7 januari 2012

De tijd vliegt


Samoa en Tokelau sloegen vorig jaar een dag over. 2011 had voor hen geen 30ste januari. Zij pasten hiermee hun uurtabel aan met hun internationale handelspartners. De werknemers kregen een dagje betaald zonder dat deze bestond. Om 12 u middernacht 29 december, vloog de kalender naar 31 december. Dit werd in mei beslist door de regering. Zo zouden ze op het uur komen van Australie en Nieuw Zeeland. Het buurland van Samoa, Tokelau, nam hetzelfde besluit in oktober.





Samoa: Lost in time
Dat deze landen zo ver van het uur van hun 'buurlanden' ligt, komt uit een koloniaal verleden. 119 jaar geleden veranderden de Amerikanen het uur van deze landen naar hun eigen tijdzone toe. Nu Australië en Nieuw Zeeland de grootste handelspartners zijn, dichter in de buurt, komt het voor de kantooruren beter uit dat ze zich terug aansluiten bij de uurzone van het deel van de wereld waar ze eigenlijk bij horen.

Zo telden de mensen in Samoa twee keer af. 29 december liep iedereen de straat op om af te tellen naar 31 december en diezelfde avond telden ze nogmaals af naar nieuwjaar, als eerste land van deze planeet. De eerste minister Tuila'epa Sailele Malielegaoi, voor je de naam hebt uitgesproken is het jaar inderdaad om, zei dat zijn land opnieuw geschiedenis schrijft. Door het verleggen van het uur, heeft Samoa weer 5 werkdagen op hetzelfde moment als zijn handelspartners.
Voor de verandering was het vrijdag in Samoa en reeds zaterdag in Nieuw Zeeland. De zondagse rustdag werd vaak verstoord door telefoontjes uit Australië omdat het daar dan weer maandag was.
Big Ben
Iedereen die met deze maatregel tevreden was in Samoa, kreeg van de eerste minister een ontbijt met thee of koffie. Een ideetje voor Di Rupo, zo zouden er minder stakingen zijn. De redactie zou al zeker het ontbijt aannemen, als het op een werkdag zou vallen, toch.
Na de moedige ingreep van Samoa krijgen de Britten ook ineens zin om hun uur te veranderen. Zij zien het nut er wel van in om over te stappen naar de Centraal Europese Tijdzone. Zo zou het in Londen dan 1 januari zijn op hetzelfde uur dan in Parijs, Brussel, Den Haag en Berlijn. Dit is wel buiten de Schotten gerekend, zij steken voor deze verandering spaken in de (tand)wielen van de Big Ben. Zonder de medewerking van Noord Ierland en Schotland wil Cameron er niet eens aan beginnen. Dat de schotten al dat gedoe met langer lichter 's avonds, later lichter 's morgens, niet zien zitten, komt door hun Noordelijke ligging. Als het uur Europees wordt, gaat de zon voor hen pas op om 9 a 10 u. De spits zou hierdoor in de volledige donkerte vallen en dat is tegen alle veiligheidsvoorschriften, vindt MacNeil, schots parlementslid. Zij knijpen liever de katjes 's avonds in het donker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten