vrijdag 13 juli 2012

Boer let op je kippen


De Belg blijft het spaarboekje trouw. Dat is vaak een doorn in het oog van de mensen die verdienen aan beleggers. Het 'boekske' ligt ook al een tijd onder vuur. De banken verdienden er een spaarcentje aan en dreven dit nog op met het spelen van de getrouwheidspremie. Voor de klant was dit vaak ondoorzichtig. Nu is daar verandering in gekomen. Het spaarboekje wordt een stuk transparanter. De getrouwheidspremie wordt niet afgeschaft, wel duidelijker. 


 
De Belgen hebben over de 220 miljard euro op een spaarboekje staan. De rente werd door de banken gebruikt als klantentrekker. Ze dreven dit op, soms vaak tegen de economische redenen in, daarna ging het weer de dieperik in, het werd verdeeld over een getrouwheidspremie, zodat het eigenlijk een verdoken 'vaste parkeerplaats' was. Klanten wilden hun geld niet wegnemen omdat ze dan veel verloren. Dat is niet erg koosjer. Je geld vastzetten op lange termijn, is onderhevig aan andere regels. Tijd voor de regering om in te grijpen.  Met de nieuwe regels vermindert de regering de concurrentie tussen de banken onderling. Voor de klant alleen maar goed nieuws. Het mag wel eens uit de bankensector komen. België handhaaft zich door de trouwe spaarder, daarom mocht het 'boekje' ook niet verdwijnen. Er moest stabiliteit uit de nieuwe regels blijken om het vertrouwen te houden. Vandaar dat ze de getrouwheidspremie (het woord zegt het zelf) gehouden hebben. Als je je spaargeld 12 maanden onaangeroerd hebt laten staan, krijg je daar een beloning voor. Toch is Test Aankoop niet erg opgezet met de nieuwe regels. Ze vinden dat er te veel garantie is voor boekjes bij slechte banken. Tot 100.000 euro zit je bij gelijk welke bank goed. De Staat staat garantie als de bank dan over kop gaat. Dit geeft de slechte banken teveel speling om nog met de % tjes te spelen. Dit houdt het bankshoppen gaande, vindt Test Aankoop. Toch zijn Belgen niet echt bankshoppers. Ze blijven hun bankier trouw, in goede en slechte dagen. Dat hebben we wel gezien toen Fortis en Dexia in slechte papieren zaten. Er werd pas in de laatste dagen uit paniek verandert van bank.
Dat de regering de getrouwheidspremie niet afneemt van de banken, is voor de spaarder ook geen slecht nieuws. Deze premie kan de winst op je spaargeld, in tijden van inflatie, toch nog veilig stellen. Het is aan de spaarder om uit te maken of ze het risico willen lopen om bij een 'slechte' bank te sparen. Boer let op je kippen, en een kip legt geen gouden eieren, dat weet elke spaarder in België, dat Test Aankoop daar niet aan gedacht heeft...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten