maandag 12 oktober 2015

Economie is een verhaal over hoe de wereld werkt

De druk is van de fles, de Nobelprijs voor economie is bekend. Het gaat iedere keer over mensen die we eigenlijk niet goed kennen, mensen waarvan we nog nooit gehoord hebben. Chemie of Fysica, medische en literaire nobelprijs, daar horen we vaker iets meer van. Economie...kan het saaier, droger?
Helemaal verkeerd als het over Angus Deaton gaat. Daar zouden we veel meer van moeten weten. Die man zou een one man show moeten krijgen op de radio, televisie. Hij is de econoom die zich bezighoudt met wat wij elke dag doen: sparen, consummeren. Een microeconomist die de dingen simpel en klaar kan uitleggen. Niet alleen kan hij het in gewone mensen taal uitleggen, hij ziet er ook nog eens het nut van in om dat te doen. Laat ons zeggen: de Pascal Paepen van Schotland.

Als hij terugdenkt waarom hij in Cambridge van rekenkundige naar economist is geevolueerd, zegt hij
'Ik begreep dat economie uit drie dingen bestaat: de theorie dat mechanismen definieert en verhalen vertelt hoe de wereld werkt...bewijzen, interpretaties, contradicties: een puzzle van wat belangrijk is en wat voorspeld kan worden.'

Deaton legde zich toe op de economie van de huishoudens. Hij observeerde het gedrag van de consumment, van armen tot economisch ontwikkelden.
Ongelijkheid in rijke landen is gevaarlijk, en het afdoen als alleen maar kwalijke jaloersheid, zit op de verkeerde weg

De grote ontsnapping is zijn lijfwerk. Een boek waarin hij schrijft over zijn grote ontsnapping uit een klein steenkooldorpje. Hij en zijn zus zijn de enige die tot in de universiteit  geraken. Hij beschrijft het als deels 'geluk' en deels als bewijs van inzet. Het harde werk en onaflatende inzet van zijn vader had er ook mee te maken. 'The great escape' is een boek over ongelijkheid, over diegene die hij achterliet na zijn ontsnapping. Over hoe groei ook ongelijkheid creeert, en hoe ongelijkheid een hulp kan zijn voor diegene die achterblijven. Een hulp als diegene die ontsnappen terug kijken en hulpprogramma's in de samenleving inbouwen, een drama als diegene die ontsnappen de ladder achter zich optrekken.

Deaton legt zich toe op de armoede, rijkdom en de ongelijkheid dat niet persé een constante moet zijn tussen de twee. Hij observeert de hulp aan onderontwikkelde landen, en de verkeerde aanpak in die hulp.
 De economist besluit zijn boek met drie stellingen:
1. Voor de meeste op deze planeet, ziet het leven er rijker, gezonder en langer uit dan onze voorouders het ooit hadden kunnen dromen. En dat we dat te vaak vergeten.
2. De hulp die het Westen geeft aan de arme landen is een deel van het probleem, geen deel van de oplossing. Een oplossing kan zijn om handelsvergrendelingen op te heffen, toegang te geven tot dure medicatie en armoede ziektes echt aan te pakken.
3. Ongelijkheid in rijke landen is gevaarlijk.


Click here to listen to our interview with Angus Deaton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten