zaterdag 11 augustus 2012

Olympische gedachte komt soms boven

Olympische brons in gedrang
De Olympische spelen zorgen altijd voor goed nieuws. Je kan er voor of tegen zijn, het houdt toch een aantal uren het oorlogsgeweld van ons scherm en uit onze kranten. Het zorgt voor mooie foto's, emotionele beelden. Kracht, inspanningen en geloof in het menselijk worden op de proef gesteld. Een bekroning op het werk van zoveel jonge atleten, het zoeken naar de limiet, grens overschrijdend. Het zorgt ook voor wrevel: onjuiste beslissingen, slechte jurybeoordelingen, dronken atleten die ook deze grens van het menselijk lichaam willen ontdekken. Het hoort allemaal bij sport en spel. Ook zijn de regels van het IOC lovenswaardig, bijna utopisch en vandaar dat ze niet altijd 100% worden gevolgd. Het menselijk falen speelt hierbij de hoofdrol. Kleine diplomatische geschillen tussen Frankrijk en Engeland bijvoorbeeld. Waarbij Frankrijk wijst op de versoepeling van sommige regels om Engelse atleten toch te laten kwalificeren in finales. Het protest op professionele atleten die om medailles strijden, schouder aan schouder met amateurs die het beste uit zichzelf halen maar met ongelijke wapens strijden, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, laat staan transparant. Toch komen de regels en de olympische gedachte om de 4 jaar even bovendrijven. Al is het maar dat er over geschreven wordt in de pers. Net zoals in het incident tussen Japan en Zuid-Korea. De dag voor de match voor het brons in voetbal, kregen de beide landen het diplomatisch aan de stok. Het gaat over een dispuut van een eilandengroep tussen beide landen. Zuid-Korea en Japan ijveren al eeuwen voor het grondbezit van 300 eilandjes waarvan er 90 bewoonbaar zijn. Het liep even warm tussen de twee en Japan trok zijn ambassadeur terug uit Zuid-Korea.
Dit was uiteraard een extra inzet tijdens de bronzen medaille wedstrijd in Londen. Toen Zuid-Korea van Japan won, zou een Zuidkoreaanse speler een vlag hebben getoond van deze eilandengroep met de eis om onafhankelijkheid op. Dat pikte Japan niet en riep het IOC op om maatregelen te nemen.
Het IOC heeft de zaak aan FIFA geven om het verder te onderzoeken. Tijdens wedstrijden is het nl verboden om politieke statements te doen. Of de bronzen medaille van deze speler wordt teruggeëist, is nog niet uitgesproken.



De “Liancourt Rocks”, gelegen in de East Sea (Sea of Japan), zorgen al jarenlang voor een dispuut tussen Japan en Korea. Beiden landen zijn er van overtuigd dat de eilandjes tot hun land behoren. In Japan spreken ze over ‘Takeshima’(bamboo island), en in Korea wordt er gesproken over de Dokdo eilanden (solitary island). Korea beweert steevast dat het eiland Koreaans territorium is, en heeft enkele mensen aangesteld die afwisselend op het eiland verblijven om het te bewaken. De eilandengroep bestaan uit +/- 300 eilanden, waarvan er 90 bewoonbaar zijn.De beweegredenen van beide landen gaan eeuwen terug...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten