Ellen Johnson-Sirleaf, de Afrikaanse eerste verkozen vrouwelijke staatshoofd zal de prijs van $1.5 miljoen delen met haar landgenote Leymah Gbowee en met de Yemeense activiste Tawakul Karman. Leymah Gbowee leidde een 'sex staking' in Liberia als protest tegen de burgeroorlog die vooral door de mannen onderhouden werd. Dit originele wapen bracht de warlords op hun knieën. Tawakul Karman is het symbool van het burgerverzet in Yemen die het begin van een democratie konden inluiden.
Karman is 32 en mama, een vrouw zoals elke andere Arabische vrouw, als je haar ziet lopen in de lange rokken en hoofddoek. Zij vecht voor de toekomst van de jeugd, de mondigheid van iedereen en zeker van de vrouw. Zij is voorzitster van de Journalisten zonder ketens. Haar hoofdbezigheid is om jongeren en vrouwen uit de gevangenis te halen, mensen die daar opgesloten zitten omdat ze opkomen voor spreekrecht en vrijheid. Zij zelf is een vaste gast achter de tralies. "De combinatie van tirannie, corruptie en armoede leidde tot de Arabische revolutie. Het beroven van vrijheid is het stelen van je waardigheid."
Het is niet alleen de armoede dat Yemen tot het uiterste drijft, ook het tekort aan water. Yemen zou het eerste land zijn dat rond 2025 zonder water zal vallen als de consumptie zoals nu, doorgaat. Ook daar doet de regering niets aan, zegt Karman, een regelrechte zelfmoord, vindt ze. Waar Karman niet in gelooft is kracht tegenover kracht. Ze is een fan van Martin Luther King en Ghandi en Nelson Mandela zijn haar helden. Ze gelooft rotsvast in het geweldloze verzet en in de kracht ervan. "De geweldloze revolutie van de jeugd is de engiste weg tegen het terrorisme. Er is geen andere oplossing. Als iedereen mijn revolutie zou volgen, zou de wereld een stuk veiliger worden." Extremisten worden uit de beweging geweerd.
Leymah Gbowee is een Vredes activiste uit Afrika, verantwoordelijk voor de organisatie van de vrede na de Liberiaanse burgeroorlog in 2003. Door deze vrede en het werk van Gbowee, kon Ellen Johnson Sirleaf verkozen worden als eerste vrouwelijke president in Afrika. Na de eerste burgeroorlog in Liberia, werkte Leymah als sociale assistente met ex-kindsoldaten. Zij werd er zich vlug van bewust dat als ze iets wilde veranderen in de gescheurde maatschappij van haar land, zij de huisvrouwen en moeders in actie moest laten schieten. Zij zelf is moeder van 6 kinderen.
Ze begon met een groep vrouwen die op de vismarkt liederen zongen en baden voor vrede. Samen met de christelijke en moslimvrouwen, kreeg zij steeds een grotere groep bij elkaar. Ook haar focus ligt in het geweldloze protest. Vrede door moederkeszalf. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten