Een symbool is niet meer, het puntje op de i is gezet door leven en after-leven. De kristalgeneratie die de wereld veranderde heeft van een van zijn spelers afscheid moeten nemen. Hij plantte zijn (apple)boom voor hij ging en die zal vruchten blijven dragen zelfs nu hij er niet meer is.
Steve Jobs komt uit de indigo-generatie, een van de paar die toen reeds kristal waren, zoals Bill Gates. Zij maakten de weg vrij voor de echte kristalgeneratie, baby's van de jaren '80, die als doel hebben om de informatie voor iedereen vrij te maken, de communicatie te versoepelen globaal gezien. Dat is althans de visie van de indigo-cirkel, een organisatie van mensen uit de jaren '60, ex-hippies, die in de cyberontwikkeling een 'wapen' zien voor de vrede. De indigo's zijn de generatie uit de jaren '50-60. Zij zijn de ouders van de kristalkinderen die verder en dieper zouden werken dan hun ouders. De indigos zijn de beschermers en de voedingsbodem van de kristalkids. Zij werkten aan de hardware om de jongeren van Google en Facebook/Twitter vrije baan te geven. Steve Jobs is dan ook de eerste van deze geniën uit de indigo-generatie die de wereld verlaat en in de cyberwereld blijft verderleven zoals nooit tevoren. Een paar minuten na zijn dood twitterde een record aantal mensen dit bericht en surften nog meer mensen dadelijk naar hun facebook via hun I-pod om samen te rouwen. Een mooier eresaluut had Steve zich niet kunnen indenken.
De wereld gaat verder in deze samenhorigheid om publiek te rouwen. Er worden bloemen neergelegd bij de Apple winkels, portretten en kleine aandenkens neergezet bij de plaatsen waar Steve Jobs's naam verbonden is. Zelfs onderdelen van de MacBook en andere creaties van de grootmeester worden neergelegd op de drempels van Applestores. Dit verschijnsel is niet nieuw en eigenlijk begonnen met Lady Di. Maar toen was het nog een nationaal rouwgedrag. Bij Michael Jackson werd het reeds opengetrokken naar de wereld toe, maar Steve Jobs zorgde ervoor dat het neerleggen van bloemen en dergelijke wereldwijd gebeurt. In elke hoofdstad van de wereld staat een Applestore en aan die deuren liggen nu overal bloemen en onderdelen van oudgediende Personal Computers. De makers van deze PC's kwamen uit het kakelnest van IBM, diegene die het gebruik populariseerde was Bill Gates, en de creatie van Steve Jobs inspireerde de kristalkids om verder te gaan dan de limit, hoger dan de sky, de wereld lag aan hun voeten. Eerste de PC, daarna de laptop, verder de I-phone tot de Ipod, steeds mobieler, steeds verder om dichterbij te komen. Dat was SJ's werk en leven. Wie een Apple kocht, wist waarom, wist dat hij veel betaalde voor wat hij kreeg, maar hij kocht er een stukje 'nieuwe wereld' mee. Dat is de verdienste van SJ.
Het zat Steve niet heel zijn leven mee, wel kreeg hij al zeer jong de wereld aan zijn voeten. Hij was 1 van de weinige pioniers van deze cyberwereld. Hij financierde en stimuleerde jonge geniën om het beste uit zichzelf te halen, niet alleen in de Apple-labo's ook in die van Pixart. Hij werd herhaalde malen onderuit gehaald en zeker met zijn ziekte, reeds sinds 2005. Het zijn die mensen die uniek zijn en onvervangbaar. Dat is wat het globale rouwgedrag uitdrukt. Een onvervangbare mens die de wereld veranderde en het een mooier uitzicht gaf. Het is door deze mensen dat de Arabische lente zijn weg vond via twitter en facebook. Het zijn zij die enorm veel kritiek en tegenwind krijgen, maar er toch in slagen om een revolutie in hun eentje rond te dragen. Hij en Bill Gates zijn de helden van onze tijd. Dat is wat de indigos willen uitdragen, de vaders van de kristalgeneratie zijn onvervangbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten