Toen ik jong was, ging naar de kunstschool van het museum van Schone Kunsten in Buenos Aires, tekenen was mijn liefde. In mijn vrije tijd schreef ik veel. Tot plots die twee elkaar vonden en ik gewillig in hun voetspoor stapte. Ik zag de chinese tekens in boeken en in chinese restaurants in de stad als ik klein was, ik vond dat zo mooi. Je kon er vanalles in ontdekken: een huisje, een boom, een zon, een wandelende vrouw, een rivier... En zo zijn mijn grafische brieven geboren. Ik heb echt geen boodschap aan de mensen, zij geven mij hun boodschap. Dat is voor mij pure kunst." Het valt Mirtha op dat vooral mensen die weinig van kunst kennen in de elitaire betekenis, haar de mooiste en diepste boodschappen doorgeven via haar grafisch gekrabbel.
"Het is vaak een verademing dat we er niets van begrijpen. Dat er in een boodschap geen letterlijke boodschap zit, is een bevrijding. Het is net als chemie of wiskunde, daar begrijp ik niets van, het zegt me niets, maar ik heb wel bewondering voor de mensen die er grootse dingen mee kunnen doen. Voor mij is een berekening van Einstein met al die onbegrijpelijke tekens, pure kunst."
Het monument dat Buenos Aires heeft gemaakt voor Wereldboekenhoofdstad is de toren van Babel vol boeken in allemaal verschillende talen, dat is schitterend. Dit monument brengt een prachtige boodschap over en toch begrijpen we niet veel van de Russische, Chinese, Japanse, Nederlandse, Duitse, Roemeense, Jiddische boeken die er tussen zitten. De boodschap komt wel over. Dat is kunst, daarvoor moet je er niets van begrijpen en toch weet je."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten