zondag 24 mei 2015

Bierbrouwen doe je met verstand

orval
Ann Francoise Pypaert
Orval, het klinkt ons als een geslaagde schuimrand op een vers pintje, klaarhelder in de oren. De brouwerij werd een generatielang geleid door JM Rock. Hij nam een tijdje geleden afscheid van zijn 'kindje'. En een afscheid is altijd een nieuw begin... Zowel voor JM Rock die het bierlandschap niet zal verlaten en voor Orval, zijn brouwerij en zijn mensen, zij krijgen een nieuw trekpaard: The woman in charge 'Anne-Françoise.

Een bier leiden dat zo iconisch is als een Orval, is geen klein bier. Jean Marie liet de brouwerij dan ook in goede handen achter, zijn rechterhand van de laatste 20 jaar: Anne-Françoise Pypaert.
Orval, trappist beer, belgian beerEen vrouw in de wereld van een abdijbier, het is weer Belgische kolder, buiten de waard Anne-Françoise, gerekend. Ze lacht de kritiek van de onwetende pers weg. 'Toen ik in de brouwerij begon was is de enigste vrouw hier,' zegt ze. 'Nu zijn er verschillenden van 'ons', werkzaam in de marketing, het labo...' Als biochemicus staat AF haar mannetje in de fermentatieroom.
Orval, trappist beer, belgian beer"Voor de eerste keer studeerden er meer vrouwen af dan mannen, in mijn jaar. Toen was er ook geen werkzekerheid, toch heeft het jaar 92 van de biochemische ingenieuses geen moment zonder werk gezeten." Haar mentor Jean Marie Rock leerde haar dat brouwen met hart en ziel wordt gedaan, iets waar AF zich dadelijk in terugvond.
Het brouwen moet tussen de muren van het klooster gebeuren, daardoor is de brouwerij beperkt in plaats. De andere uitdagingen op technologisch vlak zijn niet zo groot. Het recept heeft de tands des tijds doorstaan. Wel is het bier nu stabieler, heeft een mooie kleur en mooie kraag. 'Er is veel in analyses geinvesteerd. Het labo heeft nu drie werknemers,' legt Anne-Francoise uit.



Orval chalice, full-headedElke stap van het brouwen moet opgevolgd worden. Brouwen is een levend proces, elke stap heeft zijn varianten die moeten ingedijkt worden. 'Brouwen is een zeer complex proces, je moet op de hoogte zijn van biochemie en van mechanica. Het is niet omdat we maar 1 bier brouwen dat er niets mis kan gaan. We hebben hier te maken met seizoens invloeden, verschillende kwaliteit van ingredienten, de malt, de hop, het water... Vooral het testen van de varieteiten van de malt is een uitdaging. Al deze analyses en testen maken het brouwen tot een zeer actieve bezigheid.'
Orval heeft zijn primaire markt in Belgie en een deel in Luxemburg. Export wordt niet echt nagestreefd. Wie Orval wil verkopen, moet de Orval machtig zijn, is het moto. Het bier moet in het etablisament geschonken worden met kennis: op de juiste temperatuur, met de juiste tapformule, in het juiste glas. Elk jaar worden er Orval ambassadeurs aangesteld, dit zijn mensen uit de Horeca die door Orval zelf worden bekroond voor hun Orvalkennis en respect.
'Het is een serieuze zaak, ambassadeurs aanstellen, zij dragen de Orval in hart en ziel. Ons publiek is zowel jong als oud, maar de trouwste klanten drinken echt met kennis. En dat vrouwen enkel zoetbier lusten, is een mythe,' voegt Anne Francoise eraan toe,'wij hebben heel wat vrouwelijke klanten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten