zondag 26 oktober 2014

Het komen en gaan en blijven na verkiezingen

In Brazilie en Uruguay waren het vandaag verkiezingen. Ook in Tunesie gingen ze naar de stembus. In dat laatste land is de uitkomst nog niet gekend. In Brazilie won Dilma opnieuw van de rechtse kandidaat en in Uruguay is de expresident Tabaré terug verkozen en mag Mujica met zijn kevertje op pensioen.
De uittredende president van Uruguay was een unicum op wereldvlak, waarvan andere wereldleiders nog veel van kunnen leren. Hij bracht zijn woorden in daden, iets wat niet erg politiek is. Hij predikte eerlijkheid versus corruptie, hij predikte gerechtigheid versus onrecht, hij predikte eenvoud versus decadentie en leefde naar de letter van zijn eigen wet.
De nieuwe vechthanen in de arena waren Tabaré Vazquez en Luis Lacalle Pou, de rechtse kandidaat. Tabare won maar er moet toch een tweede ronde komen om hem te laten winnen met de meerderheid in stemmen. De tweede ronden is dus Tabare tegen Lacalle. Al de andere kandidaten moeten zich terugtrekken.
Mujica gaat vrolijk op pensioen, 'ik ga pompoenen planten,' zei hij toen hij terug in zijn kever stapte. 'Ik ben een beetje moe en zal de komende dagen wat slaap moeten inhalen, slaap van 4 jaar,' lachte hij nog.

In Brazilie is het wederom Dilma die wint. Deze vrouw heeft zich bewezen na de ijzersterke expresident Lula Da Silva, vaak uitgeroepen tot de beste president van de wereld. Dilma is iets populistischer maar zij hield dus stand tegen de rechtse kandidaat Aecio Neves.
Rousseff Dilma wint nipt en zal het wederom moeilijk hebben om zichzelf opnieuw te bewijzen tegenover het establisement van Brazilie.
'In plaats van nog meer verschillen te creeeren en nog meer gaten in de samenleving te maken, kunnen we eens proberen, voor de verandering, om naar elkaar toe te groeien,' zei ze in haar laatste toespraak. En dat sloeg in, in Brazilie, waar de verschillen inderdaad enorm zijn op alle gebied. Haar grootste uitdaging zal zijn om de corruptie uit te roeien, iets wat haar de afgelopen 4 jaar niet gelukt is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten