zondag 26 oktober 2014

Verkiezingen in Tunesie


Sami Zemni: 'Toekomst Tunesië wellicht niet zo rooskleurig, maar enige lichtpunt in donkere regio'Tunesie bereidt zich voor op nieuwe verkiezingen. Het land staat voor een nieuwe test van zijn democratie. Zondag is het de eerste verkiezingen onder de nieuwe grondwet en de tweede sinds de ommezwaai in 2011 toen de voormalige president  Zine el Abidine Ben Ali werd opzij gezet.
Er zijn nu meer dan 100 politieke partijen, dus er is keuze genoeg. De voormalige aanhangers en officiele medewerkers van Ben Ali mogen zich ook kandidaat stellen en zullen bijna zeker winnen.

Er wordt in heel het land sterke campagne gehouden om de mensen aan te zetten om te stemmen. Hun stem is belangrijk. Dit om de veelzijdige opinie in het land te vertegenwoordigen in de 217 tellende raad. De islamitische partij Ennahda en de gematigde Nida Tounes zullen zeker ook bij de populaire partijen zijn . Ennahda is populair bij de gewone man in de straat, terwijl Nida Tounes zijn aanhang vindt bij de gegoede middeklasse en het establishment. Zij hebben ook gediend onder de voormalig afgezette president Ben Ali. Toch zullen ze het enigste tegengewicht vormen tegen de islamitische partij Ennahda.
Het spannende na de verkiezingen zal het vormen van een coalitie zijn. Een partij alleen zal nooit de gehele meerderheid hebben. De democratie kan dus zijn weg verder verdiepen in Tunesie. Samenwerken en de diversiteit van opinies in de coalitie zal de weg effenen naar meer transparantie en controle na jaren van alleenheerschappij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten