zaterdag 9 augustus 2014

Groot blijven of klein zijn

Dat is de hamvraag van Schotland. Op 18 september zullen de Schotten stemmen over hun onafhankelijkheid of onder Engelse vleugels blijven. Twee kampen proberen een 'ja' stem te veroveren. De strijd is iets verder gevorderd dan in Belgie. En op afstand kunnen we het probleem, of uitdaging, beter bekijken. De Schotten staan voor een zware beslissing: Blijven ze groot, bij Engeland, of gaan ze kleinschalig hun eigen weg op.
Het ene kamp, aangevoerd door de huidige Premier, wil  onafhankelijk worden en klein groot worden met de olie uit de Schotse zee als bron van inkomsten. Hij haalt aan dat als je klein bent, je je problemen gerichter kan oplossen, vooral op gezondheidszorg. Er zijn nog praktische problemen zoals welke munt ze zullen aannemen, maar dat zijn zorgen voor later, volgens de Eerste Minister van Schotland.
Engeland wil het niet zo ver laten komen en biedt hen meer bevoegheden aan, waar hebben we dat nog eens gehoord. Voor het andere kamp is dat ideaal: je wordt eigen baas en toch blijf je een deel van een groter goed. Waardoor je altijd kan terugvallen op je 'grote broer'.
Alistair Darling wil het risico niet lopen om onafhankelijk te worden. Hij is wel voorstander om meer bevoegheden naar Schotland te halen. In tijden van crisis is verkleinen niet altijd de oplossing, vindt hij.
Alex Salmond, de eerste minister, is dan weer voor de totale ommezwaai. Klein maar groot in daden, dat is zijn moto. Met de inkomsten van de olie, kan Schotland gerust op zich zelf leven. Hij is ervan overtuigd dat dit veel economische problemen zou oplossen in de regio en dat de culturele dominantie van Engeland zal afzwakken, zodat de Schotse creativiteit kan openbloeien.
Het antwoord zal gegeven worden door de bevoling zelf, en dit op 18 september, een testcase voor andere regio's die streven naar onafhankelijkheid? Het Noorden van Italie, Catalonia in Spanje...
Europa kan dan wel het 'Oude continent' genoemd worden, maar men kan niet zeggen dat het niet mobiel is.


Land met zonder navelstring?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten